Σήμερα (12/04), ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που υπάρχουν με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, τονίζοντας ότι «δεν έχει κατατεθεί φάκελος», ενώ, σημείωσε πως πρότεινε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ως υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν παιχνίδια.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στάθηκε στις πληροφορίες που θέλουν να κατατίθεται από κοινού υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για τη διοργάνωση του Μουντιάλ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης.

«Ναι μεν υπάρχουν συζητήσεις, αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμη φάκελος υποψηφιότητας. Αν συμβεί αυτό, έχω προτείνει το Ηράκλειο –και συγκεκριμένα το Παγκρήτιο– την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ως υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «όντως, έχουμε αρχίσει μία συζήτηση με αυτές τις δύο χώρες για την προετοιμασία διεκδίκησης μίας τέτοιας διοργάνωσης, ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ναι, είμαστε σε συζητήσεις. Δε σάς κρύβω ότι έχουμε θέσει αρκετούς προβληματισμούς στο τραπέζι, για θέματα τα οποία ξεπερνούν τον αθλητισμό, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας· έχουμε θίξει ζητήματα που ενόχλησαν την ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως η στάση της Σαουδικής Αραβίας στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Παρ’ όλα αυτά, όμως, λειτουργούμε προσεκτικά, χωρίς υπερβολές και να έχουμε καταλήξει αν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε επίσημη διεκδίκηση.

Στον σχεδιασμό μας, υπάρχουν τρεις πόλεις, εφόσον καταλήξουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μία τέτοια διοργάνωση και ολοκληρώσουμε τον φάκελο. Οι τρεις πόλεις, εφόσον προχωρήσει αυτό το πρότζεκτ, είναι το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Αν το εγχείρημα προχωρήσει, το Παγκρήτιο Στάδιο θα ανακαινισθεί πλήρως, προκειμένου να αποτελεί ένα σύγχρονο στάδιο, ικανό να φιλοξενήσει αγώνες Μουντιάλ. Ωστόσο, ξεκαθαρίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, μέχρι να καταλήξουμε και να καταθέσουμε τον φάκελο και να είναι ένα κοινό αίτημα», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

«Υπάρχει ενδιαφέρον διαχρονικό από τους Άραβες και το Κατάρ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, ώστε να έλθουν πιο κοντά με την Ευρώπη· ένας τρόπος που επέλεξαν, είναι μέσω του αθλητισμού. Πλέον, είναι αισθητή η στρατηγική που έχουν εφαρμόσει, τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση άρχισε κάπως.

Δεν έχει “κλειδώσει” τίποτα, δεν έχει κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας· είμαστε μία ομάδα που δουλεύει γι’ αυτό, όμως, θέλουμε πολύ δρόμο ακόμη. Διαψεύδω με κάθε τρόπο ότι κατατέθηκε φάκελος. Δουλεύουμε μεν, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν τελεσίδικα πράγματα», κατέληξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μουντιάλ 2030: Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση

Διαβάστε ακόμη: