Εμπνευσμένη από τον σκληρότερο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού η Audi δημιούργησε το νέο Q8 e-tron Εdition Dakar. Ειδικά ματ αυτοκόλλητα περιμετρικά του αμαξώματος υποδηλώνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του νέου Q8 e-tron Edition Dakar. Στην παλέτα του υπάρχουν τρεις αποχρώσεις (Siam Beigemetallic, Mythos Blackmetallic, Magnetic Gray), ενώ ασορτί είναι η κλειστού τύπου μάσκα, στην οποία προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί μια λεπτή λωρίδα φωτός.

Όταν ανοίγει η πόρτα του οδηγού, τα φώτα led κάτω από τους πλευρικούς καθρέφτες προβάλλουν στον δρόμο τις λέξεις «Εdition Dakar». Στάνταρ είναι η σχάρα οροφής με χωρητικότητα φορτίου 40 κιλών, τα φιμέ πίσω κρύσταλλα και οι Matrix Led προβολείς. Προαιρετικά διαθέσιμες είναι οι κάμερες που αντικαθιστούν τους πλευρικούς καθρέφτες μειώνοντας το συνολικό πλάτος του οχήματος κατά 15 εκατοστά, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την αεροδυναμική και παρέχουν καλύτερη ορατότητα σε συνθήκες σκόνης ή βροχής.

Εκτός από τα ελαστικά παντός εδάφους General Grabber AT3, το Q8 e-tron Edition Dakar διαθέτει και ακόμα ένα σετ με ζάντες 20 ιντσών που ντύνονται με καλοκαιρινά ελαστικά. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα με τα παντός εδάφους ελαστικά διαρκεί 5,9 δευτ. και με τα καλοκαιρινά ελαστικά 5,8 δευτ.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι βασιζόμενο στο Q8 55 e-tron quattro το νέο Q8 e-tron Edition Dakar διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, με συνδυαστική ισχύ 408 ίππων και 664 Nm ροπής, ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 200 χλμ./ώρα. Η μπαταρία του, χωρητικότητας 114 kWh, με μια πλήρη φόρτιση υπόσχεται αυτονομία 487 χλμ. (μέτρηση WLTP).

O off-road χαρακτήρας ενισχύεται με αύξηση της απόστασης από το έδαφος κατά 31 χλστ. Στη βασική ρύθμιση, το όχημα έχει απόσταση από το έδαφος 206 χλστ., ενώ σε υψηλότερες ταχύτητες χαμηλώνει σταδιακά, κατά 15 χλστ. στα 85 χλμ./ώρα, 17 χλστ. στα 100 χλμ./ώρα και 13 χλστ. στα 120 χλμ./ώρα.

Στο ξεπέρασμα «εμποδίων» συμβάλει η γωνία προσέγγισης 20 μοιρών, η γωνία αποχώρησης 26 μοιρών και η γωνία ράμπας 19 μοιρών, ενώ μπορεί να περνάει μέσα από νερό βάθους έως 300 χλστ.

Στο εσωτερικό τώρα, συναντάμε σπορ καθίσματα με μικροΐνες Dinamica και τεχνητό δέρμα, πεντάλ από ανοξείδωτο ατσάλι, σπορ δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, διακοσμητικά ένθετα από βουρτσισμένο ματ αλουμίνιο, ζώνες ασφαλείας σε κόκκινο χρώμα, head-updisplay, αυτόματο κλιματισμό τεσσάρων ζωνών, ηχοσύστημα Bang & Olufsen με 16 ηχεία και ισχύ 705 watts.

Η Audi θα κατασκευάσει μόνο 99 αντίτυπα του νέου Q8 e-tron Edition Dakar, με το βιβλίο των παραγγελιών του να ανοίγει το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ στην αγορά της Γερμανίας η τιμή του θα ξεκινάει από 120.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: