Σε μια αγορά όπου τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 94% της τραπεζικής δραστηριότητας, η Attica Bank φιλοδοξεί να αποδείξει πως υπάρχει ανάγκη – και χώρος – για κάτι διαφορετικό. Για μια τράπεζα που δεν μετρά μόνο μερίδια και ισολογισμούς, αλλά θέτει στο κέντρο της λειτουργίας της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια τράπεζα που απευθύνεται, κυρίως, σε εκείνους που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από στήριξη: τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, δεν μιλά απλώς για έναν νέο τραπεζικό πυλώνα. Περιγράφει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Όχι ένα παράρτημα των μεγάλων, αλλά έναν «παίκτη» που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με πελάτες που συχνά παραμένουν στο περιθώριο: τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τους ανθρώπους που κινούν την πραγματική οικονομία της χώρας.

«Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να περιμένει τέσσερις μήνες για μια τραπεζική απόφαση», τονίζει η κ. Βρεττού. «Σε εμάς, σε πέντε εργάσιμες ο πελάτης ξέρει αν το αίτημά του προχωρά. Κι αν ναι, σε έξι εβδομάδες έχει την εκταμίευση». Πρόκειται για μια προσέγγιση που δίνει αξία στον χρόνο του επιχειρηματία. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα. Και μια καθυστέρηση στην τραπεζική χρηματοδότηση μπορεί να σημαίνει χαμένη σεζόν, ματαιωμένη παραγγελία, ακυρωμένη ανάπτυξη.

Η Attica Bank επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό. Το 2023, μαζί με την Optima Bank, κατείχε πάνω από το 20% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, παρότι το μερίδιό της στην αγορά ήταν μόλις 3%. Το 65% αυτής της χρηματοδότησης διοχετεύθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νούμερα αποτυπώνουν το μέγεθος της ανάγκης αλλά και τη δυνατότητα του «πέμπτου τραπεζικού πυλώνα» να λειτουργήσει όχι απλώς ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά προς τις μεγάλες τράπεζες.

Η φιλοσοφία της Attica Bank δεν είναι μόνο ταχύτητα. Είναι και διαφάνεια. Ο πελάτης γνωρίζει από την αρχή τι μπορεί να περιμένει, χωρίς “ψιλά γράμματα”, χωρίς καθυστερήσεις. Και αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, χτίζει εμπιστοσύνη. «Δεν ζητάμε ραντεβού για να δούμε αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Εξετάζουμε κάθε επιχείρηση με βάση τη βιωσιμότητά της, όχι το μέγεθός της», αναφέρει χαρακτηριστικά η CEO.

Η σύγκριση με το εξωτερικό είναι ενδεικτική. Στην Ιταλία λειτουργούν 250 τράπεζες και 39 συνεταιριστικές, στη Γερμανία περισσότερες από 4.700. Στην Ελλάδα, από τις 80 τράπεζες που υπήρχαν τη δεκαετία του ’80, έχουν απομείνει ελάχιστες. Αυτός ο βαθμός συγκέντρωσης δεν ευνοεί ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε τη χρηματοδότηση των μικρών παικτών της αγοράς. Και γι’ αυτό, όπως σημειώνει η κ. Βρεττού, υπάρχει χώρος όχι μόνο για πέμπτη, αλλά και για έκτη ή και περισσότερες τράπεζες.

Ο ρόλος της Attica Bank δεν περιορίζεται στο να «υπάρχει» ως εναλλακτική. Θέλει να ηγηθεί ενός διαφορετικού τρόπου τραπεζικής λειτουργίας. Με ευελιξία, ανθρωποκεντρική προσέγγιση, γρήγορες αποφάσεις και ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τον πελάτη. Ο στόχος είναι η τραπεζική εμπειρία να είναι ευχάριστη, πρακτική και ουσιαστική. Χωρίς να αφαιρεί παραγωγικό χρόνο από τον επιχειρηματία – αλλά να του τον επιστρέφει.

Η Attica Bank δεν ανταγωνίζεται τους μεγάλους με τα ίδια όπλα. Δημιουργεί ένα άλλο τραπεζικό μοντέλο, που βασίζεται στη σχέση, στην εμπιστοσύνη και στην πραγματική εξυπηρέτηση. Κι αυτό το μοντέλο έχει όνομα: τραπεζική με ανθρώπινο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμη: