Με τον οδικό χάρτη που οριοθετεί την συνένωση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια μέσα στον επόμενο χρόνο, ανακοινώθηκε χθες και επίσημα η συμφωνία μετόχων, με νέο στρατηγικό επενδυτή την Thrivest, η οποία θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με ποσό 64 εκατ. ευρώ, όπως είχε γράψει από την περασμένη Δευτέρα το Radar.

Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει με μικρό ποσοστό και η Παγκρήτια Τράπεζα, μάλιστα προχθές ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Δημήτρης Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της τράπεζας των μηχανικών Κώστας Μακέδος, είχαν συνάντηση για το θέμα σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Χθες το πρωί, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του στενού του συνεργάτη για θέματα εποπτείας Σπύρου Παντελιά , ο CEO του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος, η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Εξάρχου εκ μέρους της THRIVEST συμφώνησαν τόσο τα τεχνικά θέματα της αύξησης κεφαλαίου (ύψους 490 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 473,3 εκατ. ευρώ είναι άμεση αύξηση), όσο και τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, στις 28 Απριλίου, θα ξεκινήσει ο έλεγχος στα προβληματικά χαρτοφυλάκια της Attica Bank και της Παγκρήτιας, προκειμένου να εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση τους και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, ώστε να δημιουργηθεί μία ισχυρή μη συστημική τράπεζα που θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες –αν και κερδοφόρες- παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Χθες η Ελένη Βρεττού CEO της Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό με ανακοίνωση στο ΧΑ, πως υπήρξε συμφωνία των υφισταμένων βασικών μετόχων της τράπεζας, ήτοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή τους στην Αύξηση με κάλυψη ποσών έως € 329 εκατ. για το ΤΧΣ, έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα Αττικής «τρέχει» τη διαδικασία για την πώληση των προβληματικών της χαρτοφυλακίων και τα επόμενα 24ωρα η Ελένη Βρεττού θα λάβει τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1 που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ύψους 320 εκατ ευρώ, ενώ στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, ύψους 700 εκατ ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Από τα 490 εκατ ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, τα 473,3 εκατ. ευρώ είναι η άμεση αύξηση, στην οποία το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη θα τοποθετήσει περί τα 64 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τράπεζας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων νέων κοινών μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 η έγκριση του ΧΑ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Διαβάστε περισσότερα