Τον προβληματισμό του για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους σε μορφές μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες , ακόμη και μπροστά στο τείχος ανοσίας που χτίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Οι καθηγητές επιμένουν στον εμβολιασμό και στην χρήση της μάσκας ως μέγιστο τρόπο προστασίας.

αθηναικη μεταλλαξη

Το φόβο του  για τις μεταλλάξεις έκρουσε σήμερα Δευτέρα ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Η δήλωσή του έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών που μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, αυτή δηλαδή που ονομάζεται πλέον αθηναϊκή μετάλλαξη.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, “αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών”.

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αθηναϊκή μετάλλαξη – Πιο μεταδοτική, πιο μολυσματική, πιο ανθεκτική στα εμβόλια; – Lefkada Today

Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη

Στη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, είχε αναφερθεί ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα είχε σημειώσει ότι: το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση” είχε πει

Τι είναι η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κοροναϊού και πόσο φοβίζει | in.gr

Από τον Φεβρουάριο έχει εντοπιστεί η Αθηναϊκή μετάλλαξη

Όπως εξηγεί ο ειδικός Δημήτρης Θάνος, καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που πρώτος ήρθε σε επαφή μαζί του, καθώς το ανακάλυψε στα εργαστήρια της γονιδιωματικής επιτήρησης το συγκεκριμένο στέλεχος μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη αποτελούν περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας:

«Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση και δημιουργούμε κακό προηγούμενο ιδιαίτερα τώρα που υποδεχόμαστε και πρώτους τουρίστες η “Αθηναϊκή μετάλλαξη” που δεν γνωρίζω πραγματικά και ποιος την βάπτισε έτσι, είναι ένα στέλεχος το οποίο το έχουμε βρει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν, το στέλεχος λέγεται 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε ταυτοποιήσει περί τα 1000 διαφορετικά κρούσματα με το στέλεχος αυτό, ενώ μαζί με το βρετανικό στέλεχος αποτελούν περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν στην περιοχή της Αθήνας».

αθηναικη μεταλλαξη

Ευαίσθητο στα εξουδετερωτικά αντισώματα το στέλεχος του κορωνοϊού

«Όλες οι μεταλλάξεις έτσι κι αυτό έχουν αλλαγές επάνω τους, όπου υπάρχουν και σε άλλα στελέχη. Όλα είναι συνδυασμοί και η κάθε μια μετάλλαξη είναι ένας συνδυασμός μεταλλάξεων διαφορετικός.

Το ενδιαφέρον που έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη και με προβλημάτισε από την πρώτη κιόλας στιγμή, γι αυτό και ειδοποιήσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ από τον Φεβρουάριο είναι ότι έχει μια αλλαγή σε κάποιο αμινοξή, το οποίο συνδέεται με την αντίδραση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα που σημαίνει πως αυτή η αλλαγή το κάνει λιγότερο ευαίσθητο.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον που έχει, ενώ την ίδια αλλαγή την έχουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το βραζιλιάνικο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.

AstraZeneca: Αποτελεσματικό 97% στην ινδική μετάλλαξη