Και ξαφνικά βρισκόμαστε ενώπιον μιας (νέας) ασύμμετρης απειλής! Η μετάλλαξη «όμικρον», με τις 32 παραλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα, σπέρνει τον πανικό και γκρεμίζει αγορές, χρηματιστήρια, νομίσματα, ενώ τα futures προμηνύουν «δύσκολες μέρες» για Dow Jones και Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα λόγω τέταρτου κύματος της «παραδοσιακής» πλέον πανδημίας Δέλτα, με Αυστρία και γερμανικά κρατίδια να έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα, ήρθε να προστεθεί και να… σκάσει, ως κεραυνός εν αίθρια, η αφρικανική μετάλλαξη που την ώρα τούτη απειλεί την παγκόσμια υγεία, ανατρέπει όλα τα υφιστάμενα δεδομένα και γκρεμίζει αγορές και οικονομίες, τις οποίες βρίσκει να κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης και υψηλών αποδόσεων!

Δυστυχώς είμαστε, όπως όλα δείχνουν βάσει των επισήμων ανακοινώσεων και αναρτήσεων κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και του ΠΟΥ, αντιμέτωποι με έναν νέο απρόβλεπτο και πιθανόν μη ελέγξιμο κίνδυνο, μιας μετάλλαξης που ξεπερνά ανοσίες και εξουδετερωτικά αντισώματα, παρακάμπτει τα εμβόλια και χαρακτηρίζεται επιθετικά μεταδοτική και ιδιαιτέρως μολυσματική, η οποία προκαλεί σοβαρές επιπλοκές!

Η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης!

Η αφρικανική μετάλλαξη βρίσκει τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης! Με το θετικό επενδυτικό κλίμα να έχει επιστρέψει, το Χρηματιστήριο να έχει αποκτήσει σταδιακά τη χαμένη του αίγλη, τα επιχειρηματικά ντιλ να διαδέχονται το ένα το άλλο, τις τράπεζες να εξυγιαίνονται, τις ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης να διανοίγονται μπροστά μας δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες!

Η απειλή ανατροπής

Όλο αυτό το εξαιρετικά θετικό σκηνικό, η αφρικανική μετάλλαξη απειλεί να το ανατρέψει και μαζί του να γκρεμίσει την οικονομία, που ενδεχομένως θα τεθεί εκ νέου σε αυστηρό περιοριστικό κλοιό!
Κυβέρνηση, κοινωνία, επιχειρήσεις, οικονομία καλούνται να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, συγκρότηση και σχεδιασμό τον νέο κίνδυνο που βρίσκεται προ των πυλών και που αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει την πόρτα μας…

Στο ύψος των περιστάσεων

Υπό το πρίσμα αυτό καλούνται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν έγκαιρα, πριν η κατάσταση ξεφύγει και λειτουργήσουμε υπό το καθεστώς του πανικού, μέτρα πρόληψης και αποφυγής της αφρικανικής μετάλλαξης που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών!

Η επιστήμη θα δώσει λύσεις

Η επιστήμη είναι γεγονός πως έχει εξελιχθεί, αντιμετώπισε τον κορωνοϊό αποτελεσματικά με εμβόλια, φάρμακα, προστατευτικές δικλίδες, μελέτη σε βάθος! Έχει ήδη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση. Και μετά βεβαιότητος θα βρει λύσεις και για την μετάλλαξη Όμικρον. 

Όμως, χρειάζεται χρόνος, δεν υφίστανται νέα εμβόλια, ούτε ανασχεδιάζονται τα ήδη υφιστάμενα σε μια μέρα! Οπότε είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, κλείνοντας τα αυτιά της σε ψεκασμένους, αρνητές, αντιεμβολιαστές και όλους όσοι επιδιώκουν να εισπράξουν πολιτικά και κομματικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι με τον χειρότερο τρόπο τον ανθρώπινο φόβο και την αγωνία!

Όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας!

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά, να λάβει σκληρά μέτρα, να επιβάλει λοκντάουν, να κλείσει τα σύνορα, να καταφέρει το αδύνατον, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και θαυμασμού σε όλον τον κόσμο!

Όμως είναι επίσης αλήθεια πως στη συνέχεια επαναπαύτηκε, φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, λύγισε μπροστά στα συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε 100 νεκρούς τη μέρα, με 7-8 χιλιάδες κρούσματα, όταν η Βρετανία με 40- 50 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα καταγράφει 40 θανάτους!!!

Την ώρα τούτη όμως δεν χωράνε δισταγμοί, φόβος πολιτικού κόστους, πιέσεις των κάθε λογής συμφερόντων!

Μέτρα εδώ και τώρα!

Απαιτούνται μέτρα εδώ και τώρα! Η πολιτεία οφείλει να δράσει αποφασιστικά όπως ακριβώς στο πρώτο κύμα, όταν κατέδειξε ότι μπορεί. Και όχι να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα εκ των υστέρων.

Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Η επιστήμη όμως είναι. Και θα βρει λύσεις. Θα βγει νικήτρια και πάλι! Χρειάζεται χρόνο, όπως χρόνο χρειαζόμαστε όλοι μας για να αποφευχθεί το μοιραίο, για να σταθεί η χώρα όρθια και να αποκρούσει έγκαιρα τον κίνδυνο.

Όπως έκανε ο Ντράγκι στην Ιταλία. Που πήρε μέτρα, κατέστησε τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, έδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα.

Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση καλείται εκ νέου να δείξει ηγετικό διαμέτρημα, να τολμήσει και να μη διστάσει να κάνει αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες και η συγκυρία. Και μπορεί. Το έχει ξανακάνει. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά και πίσω του τους ικανούς! Και όχι τους άχρηστους, τα αρπακτικά, τα λαμόγια με τις βούτες, τις προμήθειες και τις «δουλειές» που παρασιτικά λειτουργούν εις βάρος του κοινού καλού, του δημοσίου συμφέροντος!