Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η λεγόμενη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, που προκαλεί τον ιό Covid-19 – εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν για την επικίνδυνη τροπή που μπορεί να επιφέρει στην αναχαίτιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι φόβοι ότι ένα νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας τα συστήματα Υγείας, δυνητικά αποφεύγοντας τα εμβόλια και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων, στέλνουν ένα κύμα αποστροφής κινδύνου στις διεθνείς αγορές.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:
1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, η οποία στην πρωτεΐνη-ακίδα του, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν αν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες
2. Από πού προήλθε;
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του Ινστιτούτου Γενετικής UCL στο Λονδίνο δήλωσε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ατόμου με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ενδεχομένως από ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία. Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν με HIV, τους περισσότερους στον κόσμο. Η παραλλαγή βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.
3. Πόσο διαδεδομένη είναι;
Από την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων μολύνσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη νοτιοαφρικανική επαρχία που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Τούλιο ντε Ολιβέιρα, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας σε δύο νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια. Στη γειτονική Μποτσουάνα, οι αξιωματούχοι κατέγραψαν τη Δευτέρα τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε άτομο που βρισκόταν σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή η νέα παραλλαγή, φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, καθώς σε λιγότερο από 2 εβδομάδες κυριαρχεί πλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις – συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα – που έπληξαν τη Νότα Αφρική, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να παραμένει ανεμβολίαστο.
4. Οι πρώτες αντιδράσεις
«Σεισμό» προκάλεσε η είδηση για τη νέα παραλλαγή στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές που αφορούν τα ταξίδια στην Ασία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Το γεν, που συνήθως θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ το ραντ της Νότιας Αφρικής διολίσθησε σε χαμηλό έτους. Ντόμινο προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων από έξι αφρικάνικες χώρες επιβλήθηκαν, με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σιγκαπούρη να περιορίζει την είσοδο σε άτομα που έχουν βρεθεί στη Νότια Αφρική και σε γειτονικά κράτη τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Αυστραλία δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να αυστηροποιήσει τους συνοριακούς κανόνες για τους ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.
5. Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;
Είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη της, καθώς και το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια στην καταπολέμησή της. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές να κάνουν τον ιό άλλοτε πιο αδύναμο ή άλλοτε πιο επιδέξιο στο να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει τον άνθρωπο.
6. Τι πρέπει να προσέξουμε στη συνέχεια;
Ο ΠΟΥ συγκάλεσε συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσει το B.1.1.529 στην ανακοίνωση του ζητά να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη.
Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».