Πολλές φορές έχουμε καταγράψει την ασύμμετρη αύξηση των ακινήτων στη χώρα μας, την ώρα που τα διαθέσιμα εισοδήματα ακολουθούν αντίστροφη πορεία και εν πάση περιπτώση, ακόμα και αν αυξάνονται, δεν ακολουθούν επ ουδενί την ίδια αυξητική πορεία.

Επιπλέον, στην Ευρώπη, ήδη έχει αρχίσει η αντίθετη πορεία και στις περισσότερες χώρες η πτώση των τιμών είναι σημαντική και μεγάλα οικιστικά πρότζεκτ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναχρηματοδότησης, συνιστώντας ένα πρώτο στάδιο της φούσκας που σχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Δείτε τώρα τι γίνεται στη χώρα μας. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Δηλαδή, μεσοσταθμικά, μιλάμε για μία αύξηση τιμών στα διαμερίσματα που υπερβαίνει το 40%.

Η αύξηση των τιμών στο α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, τα ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλιά, τα ηλικίας άνω των 5 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Μιλάμε πάντα για τα επίσημα στοιχεία, γιατί αν πάμε στα ανεπίσημα και τις πραγματικές αυξήσεις, τότε το ποσοστό αύξησης διπλασιάζεται τουλάχιστον.

Διαβάστε περισσότερα