Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί μία ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα χορήγησης δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σε 20 από τις 28 της ΕΕ συσταίνεται να γίνεται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και αυτή είναι η σύσταση της Επιτροπής.

Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, υπάρχουν όμως στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για το συνδυασμό εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να χαθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί» τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αν θα χρειαστεί θα καθοριστεί από μελέτες. Προς το παρόν, η ανοσία με τις δύο δόσεις φαίνεται ότι κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η ίδια τόνισε ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση» και ευελπιστεί να αρκέσει η σωστή ενημέρωση.

Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 70% μέσα στο καλοκαίρι

Στους αριθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, σήμερα θα έχουμε περίπου 110.000 εμβολιασμούς.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως 4.150.000 έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια δόση, ενώ πάνω από 3.000.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε πως:

Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις
Η Moderna 380.000 δόσεις
Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις ως τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο
Στην συνέχεια, είπε πως με βάση τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, δηλαδή για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η «ποινή» για κάποιον που θα αλλάξει τρεις φορές το ραντεβού για το εμβόλιο μειώνεται στις 6 ημέρες.