Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σχετικά με τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό, τις μεταλλάξεις και τη πορεία του εμβολιασμού.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο στέλεχος «Δ» του κορωνοϊού, για το οποίο ακούγονται διάφορα σχόλια το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως διαθέτει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων λίγο διαφορετικό από τους υπολοίπους κάνοντάς το κατά 60% μεταδοτικότερο από το παλαιό «Α».

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, εφόσον όμως, κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό.

ΠΟΥ μειωση κρουσματων

«Στη μία μόνο δόση όμως η αποτελεσματικότητα είναι μόνο 33%. Στη Βρετανία νοσούν οι έχοντες κάνει τη μία μόνο δόση. Στις περιοχές με έντονο το στέλεχος Δ επισπεύδονται οι εμβολιασμοί», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συνέχισε πως «δυστυχώς θα χτυπήσει και εδώ τους ανεμβολίαστους που του παρέχουν… χώρο».

«Εθνική ανάγκη να πετύχουμε την ανοσία αγέλης όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα στο καλοκαίρι γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που χρειαζόμαστε τώρα που η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού είναι μικρότερη και δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας αυτό το στέλεχος, καθώς έχουμε ακόμα το βρετανικό στέλεχος, είναι γύρω στο 70%», εξήγησε.

«Είναι ένα ποσοστό που μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Κάνουμε το λάθος και λέμε: Η επιδημία είναι σε ύφεση. Γιατί να εμβολιασθώ τώρα και δεν εμβολιάζομαι από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να έχουμε και παραπάνω δεδομένα; Ας μην κάνουμε τέτοιες σκέψεις, είναι απόλυτα λανθασμένες διότι αν προσπαθήσουμε να πετύχουμε ανοσία αγέλης τέλος φθινοπώρου ή τον Δεκέμβρη, δεν θα χρειαζόμαστε 70% εμβολιαστική κάλυψη αλλά 85% και 90%, κάτι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε», κατέληξε.

Σε άλλες του δηλώσεις πριν από μερικές ημέρες, για σοβαρή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να το πάρουμε σαν λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε ή να καθυστερήσουμε τον εμβολιασμό, γιατί έτσι δεν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης».

Τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι τώρα που μπήκαμε στο θερινό ηλιοστάσιο και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, «αυτή τη στιγμή η μετάδοση του ιού είναι η μικρότερη δυνατή», σημείωσε όμως ότι «δεν αποκλείεται να έρθει νέο κύμα από το φθινόπωρο».