Για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, ήρθε να καταδειχθεί στην πράξη η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί σε συνθήκες ακραίων φαινομένων, όπως η χιονοθύελλα «Ελπίς» που «πάγωσε» δρόμους, πολίτες και μηχανισμούς του Δημοσίου!

Και εάν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού ήταν ξαφνικές, αναπάντεχες, η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη!

Είχε προβλεφθεί με ακρίβεια εδώ και πολλές ημέρες, ως προς την ένταση και τη διάρκεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους αρμόδιους να προετοιμαστούν!

Και πράγματι «στα λόγια» οι …αρμόδιοι δήλωναν έτοιμοι! Από την «εισαγόμενη» Πολιτική Προστασία μέχρι την Περιφέρεια, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τους Δήμους και τους διαχειριστές των οδικών αρτηριών, από την Αττική οδό έως και τη Νέα οδό (Εθνική οδός)!

Οι …συσκέψεις των κρατικών φορέων στα επίσημα γραφεία διαδέχονταν η μία την άλλη ενόψει της σφοδρής χιονόπτωσης, η προετοιμασία αντιμετώπισης της κρίσης χτύπαγε κόκκινο, οι δηλώσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα έδιναν και έπαιρναν, πάντες δήλωναν πανέτοιμοι, αναμένοντας τα κύματα του χιονιού που θα κατέφθαναν όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι!

Επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοκίνητα, φορτηγά, εκχιονιστικά μηχανήματα και πάσης φύσης «όπλα» στα χέρια των Αρχών και της Πολιτείας αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκαλούσε ο χιονιάς!

Και όμως! Από το πρώτο χιόνι μέχρι τα κύματα της χιονοθύελλας που ακολούθησαν με σφοδρότητα, κανείς μηχανισμός κρατικής προστασίας δεν λειτούργησε ως όφειλε, δείχνοντας στην πράξη την ελλιπή προετοιμασία, την αδυναμία αντανακλαστικών και κεντρικού σχεδιασμού, αλλά και το ζήτημα ικανότητας των επικεφαλής, σε όλο το εύρος του μηχανισμού του κράτους!

Με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού το λεκανοπέδιο παρέλυσε!

Στην Αττική οδό αποκλείστηκαν επί ώρες χιλιάδες συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, του στρατού που κλήθηκε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και της ανικανότητας των πάσης φύσεως διαχειριστών!

Ασφαλώς η συγνώμη της Αττικής οδού (που θέλησε να μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες) δεν επαρκεί!

Υπάρχουν ευθύνες τις οποίες η Δικαιοσύνη αναζητεί για να αποδώσει. Και μετά βεβαιότητας υπάρχουν και ευθύνες διοικητικές των διαχειριστών της οδικής αρτηρίας του σήμερα που θα πρέπει να αναληφθούν!

Είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας πως η περίφημη και πληρωμένη επί χρόνια ηγεμονικά, εταιρία συντήρησης της Αττικής οδού δεν ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, αποτυπώνοντας στην πράξη το ξεχαρβάλωμα των μηχανισμών από τις προηγούμενες διοικήσεις του Ομίλου, που άφησαν πίσω τους «καμένη γη»!

Η Αττική οδός ωστόσο, αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» για όσα συνέβησαν στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπου οι ευθύνες είναι τεράστιες και φθάνουν ψηλά αγγίζοντας τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους!

Η Εθνική οδός μπλόκαρε με το καλημέρα!!! Η κυκλοφορία κόπηκε από το ύψος της Μεταμόρφωσης προκαλώντας μποτιλιάρισμα στον Κηφισό και συνθήκες τρέλας! Με την Περιφέρεια και τον Πατούλη (οι ταμπέλες στις ζαρντινιέρες τον μάραναν…) να ρίχνουν την ευθύνη στην Νέα οδό, την εταιρία διαχείρισης του εθνικού οδικού άξονα!

Στη Λεωφόρο Κηφισίας και την Κατεχάκη υπήρξε κυκλοφοριακό έμφραγμα. Στο κέντρο της Αθήνας δεν κουνιόταν τίποτε! Από το Κολωνάκι μέχρι την Λ. Αλεξάνδρας έκανες 2,5 ώρες!

Στη Βασιλίσσης Σοφίας πήγαινες σημειωτόν, το απόλυτο χάος όπως και στα Νότια από την Βουλιαγμένης έως και την Ποσειδώνος!

Δυστυχώς οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα αποδείχτηκαν ανεπαρκείς!

Ο Κύπριος Χρ. Στυλιανίδης, όπως και ο υφυπουργός πτέραρχος ε.α. Ευ. Τουρνάς, αντί να προετοιμαστούν ως όφειλαν απέναντι στη θεομηνία, ασχολούνταν με «δουλειές» και …νταραβέρια, που την ώρα τούτη πληρώνει ο ελληνικός λαός και φυσικά η κυβέρνηση!

Κατώτεροι των προσδοκιών και χειρότεροι σε κάθε περίπτωση από τους προηγούμενους, τους προκατόχους τους!

Το μόνο που ήξεραν, αφού ως απροετοίμαστοι – για να μην πω άχρηστοι- άφησαν την Αθήνα στο έλεος της θεομηνίας, ήταν να προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες δεξιά και αριστερά υψώνοντας το δάχτυλο! Ντροπή τους!

Τεράστιες σε κάθε περίπτωση και οι ευθύνες του αρμόδιου για τις οδικές αρτηρίες Υπουργού κ. Κων. Καραμανλή, ο οποίος έχει μείνει στην εποχή των ανακοινώσεων – κάθε μέρα- των ίδιων και των ίδιων δημοσίων έργων που θα δημοπρατηθούν!

Πολλά λόγια, πολλά «θα», συνεχείς επαναλήψεις, εξαγγελίες και στην ουσία «μια τρύπα στο νερό» όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την προετοιμασία των αρμοδίων μηχανισμών του Κράτους!

Δυστυχώς η «άσπρη μέρα» κατέδειξε την «μαύρη τρύπα» της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, του Δήμου της Αθήνας, του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και των φορέων διαχείρισης των οδικών αξόνων!

Η οργή των πολιτών ξεχείλισε! Θέλω να πιστεύω ότι στο Μαξίμου (όσοι δεν ασχολούνται με τον Φουρθιώτη) είδαν, κατάλαβαν και θα πάρουν μέτρα, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα πρέπει να ανεχθεί τους ανευθυνουπεύθυνους που ενδεδυμένοι τον μανδύα του «τεχνοκράτη», ενίοτε «εισαγόμενου», αντί να προστατεύουν το κράτος και τους πολίτες ως οφείλουν, νταραβερίζονται, ρουσφετολογούν, «παίζουν παιχνίδια», δημαγωγούν, κάνουν «δουλειές»…