Σε περίοδο δοκιμασίας η έκβαση της οποίας θα καθοριστεί από πολλούς και εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους παράγοντες , δείχνει να εισέρχεται η χρηματιστηριακή αγορά.

Οι σκιές που διακρίνονταν εδώ και δύο εβδομάδες μετά τους πρώτους καπνούς από το πύρινο μέτωπο που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα , γίνονται ολοένα και πυκνότερες , το κλίμα επιβαρύνεται και οι εκκωφαντικοί θόρυβοι από τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου , απειλούν όχι μόνο την οικονομία και την αγορά αλλά και το συνολικό πολιτικό αφήγημα για τη χώρα.

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η συγκυρία είναι σύνθετη , οι εξελίξεις απρόβλεπτες ενώ οι βεβαιότητες περιορίζονται και οι αβεβαιότητες τείνουν να καθυποτάξουν τις χθεσινές παραδοχές. Φαίνεται έτσι να εισερχόμαστε σε μια περίοδο που απαιτεί γερά νεύρα, ψύχραιμες σταθμίσεις και απαγορεύει βιαστικές αποφάσεις και κινήσεις πανικού.

Πράγματι ένα σχεδόν μήνα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης , η πολιτική και οικονομική τάξη της χώρας έρχεται αντιμέτωπη με πτυχές μιας πραγματικότητας που ελάχιστα υπολόγιζε ως σήμερα.

Πολύ νωρίς η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κάποιες από τις κακές πλευρές του εαυτού της, η δημόσια διοίκηση βγάζει στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις της και ο μέσος Έλληνας πολίτης με τρόμο διαπιστώνει ότι βρίσκεται απροστάτευτος στη “μανία της φύσης” από την οποία μπορεί μόνο να λυτρωθεί με μαζικές εκκενώσεις !

Marketing Greece: Nέα πρόεδρος η κα. Ιωάννα Δρέττα

Τι θα γίνει με τον τουρισμό;

Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία τα σχέδια για λίγες μέρες διακοπών, δεν επηρεάζονται μόνο από την εθνική θλίψη από τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και από τις οικονομικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών, αφού οι πάντες διαπιστώνουν πως το κύμα των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες δεν ήταν παροδικό, αλλά αποτελεί μόνιμη και τεράστια απειλή για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες οικονομία, αγορά και χρηματιστήριο, αναγκάζονται να εκτιμήσουν εξαρχής το νέο πλαίσιο κάνοντας και τις αναγκαίες προσαρμογές: Ένας εκ των βασικών παραγόντων που θα προδιαγράψει το πλαίσιο για το μέλλον είναι ο τομέας του τουρισμού που αντιπροσωπεύει εξάλλου το 25% τουλάχιστον του ΑΕΠ.

Αν και τα στοιχεία που ως σήμερα υπάρχουν είναι σχετικά ενθαρρυντικά – πληροφορίες για μαζικές ακυρώσεις δεν υπάρχουν – κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο , στο μέλλον , όσες “εγγυήσεις” αρμόδιων και αν υπάρξουν.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι παρά το βαρύ κλίμα των ημερών το χρηματιστήριο , αντέχει μέχρι σήμερα στους κραδασμούς και ευτυχώς για λόγους που αφορούν πραγματικά δεδομένα.

Από τις γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ημερών εκτός του αναγκαίου προβληματισμού για τις εξελίξεις μεταδίδεται θετικό κλίμα, οι διοικήσεις αναφέρονται σε αυξήσεις μεγεθών , κερδών και ομιλούν για θετικές προοπτικές . Στα συν επίσης το γεγονός ότι δεν εκφράζεται ανέμελος ενθουσιασμός αλλά αντίθετα παρέχονται επαρκείς διαβεβαιώσεις δημιουργίας αποτρεπτικών μηχανισμών ασφαλείας.

Αποκλειστικό: Τα δύο «F» στην Τράπεζα Πειραιώς - Οι αμερικανικοί κολοσσοί, Fidelity και Fiera Capital, τοποθετούνται αθρόα στην συστημική τράπεζα - Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ - «Έτσι γύρισε το χαρτί», κατέγραψε άνοδο 6,31% και έκανε σε 7 ημέρες 55 εκατ. «κομμάτια»! Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς

Προβληματισμό για τις μετοχές λόγω των αυξημένων αποτιμήσεων εκφράζει σημείωμα -ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση : Το θετικό επενδυτικό κλίμα συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο του έτους. Τόσο στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως στην ευρωζώνη, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια αυξημένη πιθανότητα επιβράδυνσης, ενώ οι κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) διατηρούν την περιοριστική νομισματική τους πολιτική.

Κατά συνέπεια:

Διατηρούμε τον αμυντικό προσανατολισμό μας στις μετοχές, κυρίως λόγω υψηλών αποτιμήσεων, αν και το ενδεχόμενο της ύφεσης απομακρύνεται. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, διατηρούμε την ήπια αρνητική άποψή μας, ενώ υποβαθμίζουμε την άποψή μας για την Ευρωζώνη σε αρνητική. Στις Αναδυόμενες Αγορές η άποψή μας παραμένει ουδέτερη.

Σε κλαδικό επίπεδο, διατηρούμε την προτίμησή μας στον κλάδο της ενέργειας, της υγείας και της μικρής κεφαλαιοποίησης και στις value εταιρείες.

Στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η άποψή μας παραμένει ήπια θετική ενώ στην Ευρωζώνη αναβαθμίζεται σε ήπια θετική από ουδέτερη. Στα εταιρικά ομόλογα, η άποψή μας παραμένει ήπια αρνητική εκτός από τα Επενδυτικής Διαβάθμισης (IG) των ΗΠΑ που παραμένει ουδέτερη.

Στα εμπορεύματα συνολικά, η άποψή μας παραμένει ήπια αρνητική, ενώ για το χρυσό και το πετρέλαιο παραμένει ουδέτερη.

Bloomberg: Πόσο θα φτάσουν τα επιτόκια της EKT τον Σεπτέμβριο

Η ξαφνική κίνηση της ΕΚΤ

Μια ακόμη παράμετρος που ενισχύει τα ερωτήματα για το μέλλον των αγορών ήταν η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη .

Ειδικότερα η ΕΚΤ σταματά να “επιχορηγεί” με κέρδη τις τράπεζες σε μια κίνηση που αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς το τραπεζικό σύστημα να παράγει κέρδη από τραπεζικές δραστηριότητες και να μην μένει στην ασφαλή πηγή των εσόδων από τόκους.

Μέχρι πρόσφατα οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρείχαν στην ΕΚΤ προς «φύλαξη» περίπου 165 δισεκατομμύρια ευρώ. Για αυτά τα χρήματα η ΕΚΤ έδινε τόκο 3,25%, που μεταφράζεται σε ετήσιο έσοδο από τόκους περίπου 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πληρωμή συνδέθηκε με το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων, το οποίο στις 21 Ιουνίου αυξήθηκε στο 3,5%.

Ειδικότερα , η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου το συγκεκριμένο μέτρο παύει να ισχύει. Μετά από αυτή την απόφαση, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών άρχισαν να υποχωρούν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο, καθώς είχαν τη δυνατότητα να χρεώσουν περισσότερα για δάνεια, διατηρώντας το ποσό που κατέβαλλαν για καταθέσεις κοντά στο μηδέν.

Αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο, αρχίζει να μειώνεται καθώς το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται λόγω του ανταγωνισμού για προσέλκυση καταθέσεων, ενώ η ζήτηση για δάνεια εξασθενεί.

«Η πληρωμή μηδενικού επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά ήταν απροσδόκητη» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.

Θετική για τέταρτη ημέρα η διαπραγμάτευση για τους κεντρικούς αμερικανικούς δείκτες

Wall street: κόπωση ή αρχή διόρθωσης;

Πέτυχε μεν 13άρι ανοδικών συνεδριάσεων, αλλά “κάηκε” την Πέμπτη και στην 14η συνεδρίαση και έτσι η Wall Street θα αναζητήσει τις επόμενες μέρες τα συνεκτικά εκείνα στοιχεία που θα μπορέσουν να κινήσουν τον Dow Jones σε υψηλότερα επίπεδα , αφού όπως προκύπτει δεν αρκούν τα υφιστάμενα “καύσιμα”.

Προς το παρόν δεν μπορεί να ειπωθεί ότι εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης , μπορεί η διόρθωση να οφείλεται μόνο στη συγκυρία και την αναζήτηση περισσότερων και σημαντικότερων καλών ειδήσεων.

Η διόρθωση έγινε, παρά τα θετικά στοιχεία από το αμερικανικό ΑΕΠ που ενισχύθηκε κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 2%. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι αντοχές της οικονομίας παρά τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια, αλλά απομακρύνεται και ο χειρότερος φόβος μιας ύφεσης.

Την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ακόμη μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το νέο επιτοκιακό να διαμορφωθεί στο 5,25% με 5,50%.

Όμως, ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις αμέσως επόμενες κινήσεις από το Σεπτέμβριο, δηλώνοντας πως είναι πιθανό ακόμη και το σενάριο της παύσης.

Οι περισσότεροι αναλυτές, εξάλλου, φαίνεται να συμφωνούν με το σενάριο αυτό εκτιμώντας πως το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων είναι κοντά.

«Νομίζω πως υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να αποδειχτεί πως αυτή ήταν η τελευταία αύξηση. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε» σχολίασε στο CNBC ο Γκρέγκορι Φαρανέλο της AmeriVet Securities, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως και η πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου η ροή των στοιχείων συνεχίζεται με τις επιδόσεις να παραμένουν σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Σύμφωνα με την Refinitiv, η σεζόν βρίσκεται περίπου στο μισό με το 44% των επιχειρήσεων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Από αυτές, το 78% έχει κινηθεί άνω των προσδοκιών.

Διαβάστε ακόμη: