Ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν με την πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Αγχιάλου και τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών έκανε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Σε ενημέρωσή του το ΓΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45, όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ στις 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια, ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα, από τη στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

Το ιστορικο της φωτιας

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Μαγνησία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή Καραμπά πριν λίγο έγινε νέα μεγάλη έκρηξη όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και εκφράζονται φόβοι για μεγάλο ωστικό κύμα. Για τον σκοπό αυτό απομακρύνονται κάτοικοι, δημοσιογράφοι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε η τμηματική απομάκρυνση των μαχητικών F-16 που βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Απομακρύνονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νέα Αγχίαλο λόγω εκρήξεων και φωτιάς

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

Οι εκρήξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Οι αποθήκες αυτές βρίσκονται 4 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης. Από την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις όταν πλησίαζε η φωτιά.

Το προσωπικό που υπηρετούσε στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πυρομαχικών απομακρύνθηκε εγκαίρως, αναφέρουν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, που βρίσκεται στο σημείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σείεται» η γη στην περιοχή. «Έφτασε φωτιά, πήραν φωτιά. Πρωτοφανές για την περιοχή», ανέφερε άνθρωπος που είναι εκεί.

Ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας 3 χλμ από το σημείο των εκρήξεων -Μήνυμα 112

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Η στιγμή που το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών «χτυπά» τζαμαρίες καταστημάτων

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Μαγνησία ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε οικίες και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=wpaKYE4svfY

Βίντεο έχει καταγράψει τη στιγμή που το ωστικό κύμα «χτυπά» τζαμαρίες καταστημάτων:

Εκτός ελέγχου η φωτιά, εκκενώνεται μέσω θαλάσσης η περιοχή

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο με τις αρχές να προχωρούν σε εκκένωση της περιοχής.

Λόγω της επικινδυνότητας, κάτοικοι εγκαταλείπουν το σημείο μέσω θαλάσσης, καθώς επιβιβάζονται σε βάρκες.

Χτυπάνε καμπάνες για ν’ απομακρυνθούν οι κάτοικοι

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα στη Νέα Αγχίαλο, με τις φλόγες από το πύρινο μέτωπο να πλησιάζουν την περιοχή και τους κατοίκους να απομακρύνονται.

Στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, που έδιναν οδηγίες στους κατοίκους για το πώς να απομακρυνθούν από το σημείο.

Στην περιοχή επικρατούσε κατάσταση συναγερμού, με τις καμπάνες στις εκκλησίες να χτυπούν, ώστε να φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο.

Σύμφωνα με αναφορές, ακούγονταν εκρήξεις και υπήρχαν αναφορές ότι έσπασαν τζάμια από το ωστικό κύμα, καθώς προηγήθηκαν τρεις εκρήξεις.

Η στιγμή των εκκωφαντικών εκρήξεων σε αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) στην πόλη του Βόλου προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μαίνεται για δεύτερη μέρα.

Όπως έγινε γνωστό, προέρχονται από αποθηκών πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=GF–MDmit5g

Βίντεο μάλιστα έχουν καταγράψει τη στιγμή που ακούγονται οι εκρήξεις από την αποθήκη πυρομαχικών. Δημοσιογράφος της ΕΡΤ βγάζει κραυγή τρόμου μόλις ακούγεται η πρώτη έκρηξη. «Ούτε στον πόλεμο δεν το έχω ζήσει» τόνισε η ρεπόρτερ Έλενα Αποστολίδου,

Μηνύματα από το 112

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν, γύρω στις 4 το μεσημέρι, σε κατοίκους περιοχών στη Μαγνησία, λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι θυελλώδεις, 7 μποφόρ.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Καστράκι, Νέα Αγχίαλο, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Άγιο Γεώργιο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Μήνυμα από το 112 εστάλη, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, στους κατοίκους της περιοχής Καστράκι, λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Μαγνησία.

«Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καστράκι εκκενώστε τώρα προς Μικροθήβες. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή.

Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί

Οι άνεμοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα