Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Τετάρτη, καθώς ο καταστροφικός σεισμός στην Ταϊβάν επηρέασε αρνητικά τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων προκάλεσε επίσης εκτεταμένη κατοχύρωση κερδών στην περιοχή.

Στη Wall Street, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά, κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του δεύτερου τριμήνου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σταθεροποιήθηκαν στις ασιατικές συναλλαγές.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τον πλήρη αντίκτυπο του σεισμού στην Ταϊβάν, ο οποίος συγκλόνισε το νησιωτικό κράτος το πρωί της Τετάρτης, αποτέλεσαν βασικό σημείο αντιπαράθεσης για τις ασιατικές αγορές.

Ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν Taiwan Weighted υποχώρησε 0,8% την Τετάρτη, εν μέσω ευρείας κλίμακας απωλειών, καθώς το κλίμα πλήττεται από τον σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε το νησί από το 1999.

Η μεγάλη εταιρεία κατασκευής τσιπ του δείκτη TSMC φέρεται να ανέστειλε την παραγωγή στα τοπικά εργοστάσιά της και επίσης να εκκένωσε το προσωπικό σε ορισμένες περιοχές. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία είναι μακράν η πολυτιμότερη εταιρεία της Ταϊβάν, υποχώρησαν πάνω από 1% την Τετάρτη.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,5%, απομακρυνόμενος από τα ρεκόρ που σημείωσε τον Μάρτιο. Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν επίσης σε τμήματα της Ιαπωνίας μετά τον σεισμό της Ταϊβάν, ιδίως στην Οκινάουα.

Ο ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 1,3%, υποχωρώντας επίσης σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ, ενώ οι απώλειες στις μετοχές τεχνολογίας παρέσυραν τον KOSPI της Νότιας Κορέας πτωτικά κατά 1,4%.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,5%, αποτιμώντας τα αποτελέσματα ιδιωτικής έρευνας που έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της χώρας αναπτύχθηκε όπως αναμενόταν τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη: