Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, προκάλεσαν κατοχύρωση κερδών στις τεχνολογικές μετοχές. Ωστόσο, οι ιαπωνικές αγορές σημείωσαν νέα υψηλά, εν όψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, την ώρα που η αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη φάνηκε πλέον να εξασθενεί.

Η αναμονή μιας σειράς βασικών οικονομικών μετρήσεων αυτή την εβδομάδα, κυρίως όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια των ΗΠΑ, διατήρησε επίσης σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένη τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και SSEC της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,6% και 0,5%, αντίστοιχα, τη Δευτέρα, μακριά από τα υψηλά δύο και τριών μηνών, καθώς το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης φάνηκε να εξαντλείται. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση κατά 0,6%, υποχωρώντας επίσης από υψηλό σχεδόν τριών μηνών.

Νέα υψηλά στο Τόκιο

Στον αντίποδα, οι ιαπωνικές μετοχές αποτέλεσαν το κλειδί για την Ασία τη Δευτέρα, διευρύνοντας τα πρόσφατα κέρδη και φτάνοντας νέα ρεκόρ.

Ο Nikkei 225 αυξήθηκε έως και 0,7% στο υψηλό των 49.420,0 μονάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX πρόσθεσε 0,8% και διαμορφώθηκε στο ρεκόρ των 2.686,27 μονάδων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένονται την Τρίτη, εκτιμάται ότι θα δείξουν πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του ετήσιου στόχου της BOJ για το 2%.

Διαβάστε ακόμη: