Πτώση καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, μετά από ισχυρή άνοδο που σημείωσαν τον Νοέμβριο, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στην επερχόμενη ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα επιτόκια.

Τα μικτά οικονομικά μηνύματα από την Κίνα ενίσχυσαν το αρνητικό κλίμα, καθώς μια ιδιωτική έρευνα έδειξε απροσδόκητη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο. Αλλά η μέτρηση ήρθε μία ημέρα μετά από κυβερνητική έρευνα που έδειξε συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,8% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε κατά 0,5%. Οι τρεις δείκτες είχαν μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω από τους αντίστοιχους ασιατικούς δείκτες τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές παρέμεναν επιφυλακτικοί για την οικονομική επιβράδυνση στη χώρα.

Οι απώλειες των κινεζικών μετοχών μεταφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές με υψηλή εμπορική έκθεση στη χώρα.

Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,9% μετά την τεράστια υπεραπόδοση που σημείωσε τον Νοέμβριο με ράλι 10,6%. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν επίσης κάποια βελτίωση στις εξαγωγές και τη μεταποιητική δραστηριότητα της Νότιας Κορέας μέσα στον Νοέμβριο.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 διαπραγματεύτηκε με οριακές μεταβολές μετά από το άλμα 8,5% που σημείωσε τον Νοέμβριο. Ο δείκτης παρέμεινε επίσης σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 33 ετών, αν και τα περαιτέρω κέρδη ήταν κάπως αβέβαια, καθώς τα στοιχεία PMI που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν διατήρηση της αδυναμίας στον τομέα της μεταποίησης.

Διαβάστε ακόμη: