Άνοδο σημείωσαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Πέμπτη, μετά από ένα καταιγιστικό ξεκίνημα για το 2024, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 διεύρυνε τα κέρδη του, αφού έφτασε σε υψηλά πολλών δεκαετιών αυτή την εβδομάδα.

Οι περιφερειακές μετοχές πήραν θετικό πρόσημο από τη Wall Street, η οποία έκλεισε υψηλότερα την Τετάρτη χάρη στην ενίσχυση των τεχνολογικών μετοχών.

Η τάση αυτή μεταφέρθηκε στην Ασία, με τους δείκτες με μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία να καταγράφουν τα ισχυρότερα κέρδη.

Ο Nikkei 225 σε υψηλό 34 ετών

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 παρέμεινε ο κορυφαίος μεταξύ των ασιατικών ομολόγων του, σημειώνοντας άνοδο 2% την Πέμπτη σε νέο υψηλό 34 ετών πάνω από τις 35.000 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύθηκε από τα ευρείας κλίμακας κέρδη, αν και οι μετοχές της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση.

Τα πρόσφατα κέρδη των ιαπωνικών μετοχών προήλθαν κυρίως από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει την εξαιρετικά επιφυλακτική πολιτική της βραχυπρόθεσμα, ιδίως εν μέσω των προσπαθειών τόνωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό στην κεντρική Ιαπωνία.

Η ήπια στάση της BOJ βοήθησε επίσης τον Nikkei να καταταγεί μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, με ετήσιο άλμα 30%.

Τεχνολογική άνοδος

Οι περισσότερες άλλες ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, βοηθούμενες κυρίως από την ισχύ των περιφερειακών τεχνολογικών μετοχών. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν μεταξύ των κορυφαίων αποδόσεων, σημειώνοντας άνοδο 1,4% χάρη στην ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών.

Διαβάστε ακόμη: