Άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές την Παρασκευή, οδεύοντας προς ισχυρά κέρδη τον Ιούνιο, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές υστέρησαν τον Ιούνιο, καθώς οι ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο με τη Δύση και οι αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας προκάλεσαν απώλειες στις τοπικές αγορές.

Στη Wall Street οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή, τα οποία είναι πιθανό να επηρεάσουν τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών αυξήθηκαν ελαφρώς. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα επερχόμενα στοιχεία για τον δείκτη τιμών PCE, ο οποίος είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed.

Άνοδος στο Τόκιο

Οι ιαπωνικοί δείκτες Nikkei 225 και TOPIX σημείωσαν άνοδο 0,8% ο καθένας, με τον τελευταίο να σημειώνει υψηλό τριών μηνών μετά από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον πληθωρισμό από το Τόκιο.

Ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρατηρήθηκε να αυξάνεται, ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε αδύναμος και κοντά σε χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη του 2022. Ο πληθωρισμός του Τόκιο λειτουργεί συνήθως ως καμπανάκι για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη τη χώρα, με την ανάγνωση της Παρασκευής να δείχνει ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε ελάχιστα σημάδια αύξησης.

Ο Nikkei και ο TOPIX οδεύουν σε κέρδη 3,2% και 1,6% τον Ιούνιο, αντίστοιχα, καθώς ανέκαμψαν από τις μέτριες επιδόσεις τους στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου τριμήνου.

‘Εμειναν πίσω οι κινεζικές αγορές

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας αυξήθηκαν περίπου 0,8% την Παρασκευή, αλλά και οι δύο θα χάσουν περίπου 3% τον Ιούνιο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,6%, και οδεύει προς κέρδη πάνω από 1% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι κινεζικές αγορές υστέρησαν έναντι των περιφερειακών ομολόγων τους αυτόν τον μήνα, καθώς οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τη Δύση επιβάρυναν την επενδυτική διάθεση, σύμφωνα με το Investing.com. Το Πεκίνο επισήμανε το ενδεχόμενο λήψης αντίποινων μέτρων για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάστε ακόμη