search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές 2025: Τι αλλάζει με τη νέα εκκαθάριση του e-ΕΦΚΑ – Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι μη μισθωτοί

Ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση εισφορών μη μισθωτών τον Ιούνιο 2026, ενώ όσοι έχουν χρεωστικό αποτέλεσμα λόγω ελλιπών στοιχείων δεν πληρώνουν τη δόση της 29ης Μαΐου

εισφορές

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι κατά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορώντων μη μισθωτών για το 2025 διαπιστώθηκαν περιπτώσεις στις οποίες δεν είχαν ενσωματωθεί πλήρως στοιχεία μισθωτής απασχόλησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, το πρόβλημα αφορά μικρό ποσοστό εκκαθαρίσεων και συνδέεται με τις παρατάσεις που είχαν δοθεί για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), στο πλαίσιο της μετάβασης στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ).

Νέα τροποποιητική εκκαθάριση μέσα στον Ιούνιο

Ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι εντός του Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθεί νέα τροποποιητική εκκαθάριση, η οποία θα βασιστεί στα επικαιροποιημένα στοιχεία μισθωτής απασχόλησης, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στην αρχική διαδικασία.

Η νέα εκκαθάριση αναμένεται να οδηγήσει σε επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους που επηρεάζονται από την εκκρεμότητα.

Ποιοι δεν χρειάζεται να πληρώσουν τη δόση της 29ης Μαΐου

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει προκύψει χρεωστικό αποτέλεσμα εξαιτίας της απουσίας των συγκεκριμένων στοιχείων δεν απαιτείται να καταβάλουν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης, η οποία λήγει στις 29 Μαΐου 2026.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να προηγηθεί ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάση τα οριστικά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: