Οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή και το δολάριο εκτινάχθηκε στα υψηλά έξι εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας αναζωογόνησαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθούσε την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι μηνιαίες τιμές παραγωγού είχαν επιταχυνθεί τον Ιανουάριο και ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα – άλλο ένα σημάδι μιας σφιχτής αγοράς εργασίας που διατηρεί πίεση στον πληθωρισμό.

Ο ευρύτερος δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI υποχώρησε 0,4% στα χαμηλά μιας εβδομάδας στις 645,73 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,64%, οριζόμενος για την πρώτη ημερήσια πτώση του αυτή την εβδομάδα.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,82%. Οι γαλλικές μετοχές blue chip και ο βρετανικός FTSE υποχώρησαν από τα υψηλά όλων των εποχών, σημειώνοντας πτώση 0,67% και 0,23% αντίστοιχα.

Η απόδοση των μετοχών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πρόκειται επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμα των διεθνών αγορών σήμερα το πρωί στο ανατολικό ημισφαίριο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,63%.

Οι αναλυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους σχετικά με το πόσο μακριά βλέπουν να διαρκεί η πολιτική αυξήσεων επιτικίων της Fed, με την τιμολόγηση πλέον να φτάνει στο 5,3% περίπου τον Ιούλιο.

Τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίου στο τέλος του έτους έχουν μειωθεί, με τους traders να τιμολογούν με πιθανότητα 75% για μείωση επιτοκίου κατά 25 bps τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι δύο αξιωματούχοι της Fed ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα έπρεπε να είχε αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι στις αρχές αυτού του μήνα και προειδοποίησαν ότι οι πρόσθετες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού ήταν απαραίτητες για τη μείωση του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.

Το ευρώ και η στερλίνα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από ένα μήνα.

Το ευρώ υποχώρησε 0,3% στα 1,0639 δολάρια, ενώ η στερλίνα διαπραγματεύτηκε τελευταία στο 1,1941 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,4% την ημέρα.

Το γεν Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,7% στα 134,89 ανά δολάριο.

Κατά τα άλλα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 2,45% στα 76,57 δολάρια το βαρέλι και το Brent ήταν στα 83,16 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 2,33% την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: