Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν το πρωί της Τρίτης καθώς η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4%, ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 202 μονάδες, ή 0,58%. Ο S&P 500 μειώθηκε κατά 0,62% και ο Nasdaq Composite σημειώθηκε 0,80% χαμηλότερα. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.

Ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,5% για τον μήνα, που μεταφράστηκε σε ετήσια άνοδο 6,4%. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση του καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 6,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.

Πριν από τη δημοσιοποίηση του αριθμού, το γραφείο συναλλαγών της JPMorgan προέβλεψε ότι μια ετήσια αύξηση 6,4% έως 6,5% και θα προκαλούσε απώλειες του S&P 500 περίπου 1,5% την Τρίτη. Ήταν καλύτερο από τους χειρότερους φόβους για ετήσια αύξηση 6,5% ή μεγαλύτερη, μια επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα είχε προκαλέσει πτώση του S&P 500 κατά 2,5%, σύμφωνα με τη JPMorgan.

Η έκθεση ήταν σε μεγάλο βαθμό καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά ταυτόχρονα απίθανο να αναγκάσει τη Fed να αποσυρθεί από την περιοριστική της πολιτική.

«Αν και δεν υπήρξαν σημαντικές εκπλήξεις στη σημερινή ανάγνωση του ΔΤΚ, είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, θα μπορούσε να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να τον δούμε σε μέτρια έως κανονικά επίπεδα», δήλωσε στέλεχος της Morgan Stanley Global Investment.

«Το ερώτημα παραμένει εάν ο πληθωρισμός θα μπορέσει να πέσει στα επίπεδα-στόχους της Fed με την αγορά εργασίας τόσο πιεσμένη όσο είναι αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα σε συνέχεια μιας θετικής συνεδρίασης, με τους τρεις κύριους δείκτες να ολοκληρώνουν τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας με άνοδο άνω του 1%. Αυτό σηματοδότησε μια στροφή από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Nasdaq Composite και S&P 500 σημείωσαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: