Το κατώφλι του Αρείου Πάγου θα περάσουν επτά Εισαγγελείς Εφετών, που προήχθησαν σε Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου.

Μεταξύ αυτών, και η εξαίρετη Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Μαρία Γκανέ, που αφήνει μεγάλο κενό πίσω της, μετά την προαγωγή της στον ανώτατο βαθμό.

Μάλιστα, μετά την προαγωγή της κ. Γκανέ, ανοίγει ο δρόμος, για εκλογές το Σεπτέμβριο στην Εισαγγελία Εφετών, καθώς οι Αντεισαγγελείς και οι Εισαγγελείς Εφετών θα πρέπει να εκλέξουν νέο προϊστάμενο.

Αλλαγές επίσης αναμένονται και στην Οικονομική Εισαγγελία, καθώς αποχωρεί, λόγω της προαγωγής του σε Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης.

Προήχθησαν επίσης σε Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου ο τέως Εισαγγελέας, για την τρομοκρατία Κώστας Τζαβέλας και ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης και αδελφός του πρώην Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, Βασίλης Φλωρίδης.

Επιπλέον προήχθησαν στην ανώτατη βαθμίδα η Εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Καπαγιάννη, η οποία ήταν εισαγγελέας έδρας στη δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, ο Εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Σκάρας και η συνάδελφος του εκ Θεσσαλονίκης Ελένη Κοντακτσή.

Στο μεταξύ συνεχίζονται σήμερα στον Άρειο Πάγο οι προαγωγές Εφετών σε Προέδρους Εφετών.

Δικαστικές πηγές χαρακτήριζαν «δύσκολη» τη σημερινή διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς η εισηγήτρια για τις προαγωγές των Εφετών σε Προέδρους Εφετών, Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Υφαντή, έχει εισηγηθεί να «κοπούν» 36 ανώτεροι δικαστές.

Η Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Υφαντή μετείχε στη σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έκρινε τη συμμετοχή των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και ψήφισε μαζί με άλλους οκτώ ανώτατους δικαστές υπέρ του αποκλεισμού του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, με εξαίρεση τον Αρεοπαγίτη Φώτη Μουζάκη, που έκρινε το νόμο, για τον αποκλεισμό του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» αντισυνταγματικό.

Στο μεταξύ, πηγές του Αρείου Πάγου προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που έγιναν οι κρίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου προεκλογικά προήχθησαν σε Αρεοπαγίτες 21 Πρόεδροι Εφετών, υποστήριξαν ότι, ο Κανονισμός προβλέπει ότι, πρέπει μέχρι τις 30 Μαΐου, να έχουν ολοκληρωθεί όλες προαγωγές.

Διαβάστε περισσότερα