Μετά την αύξηση τόσο των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και των «γυναικοκτονιών», όσο και των δικαστικών αποφάσεων για το θέμα αυτό, ήταν πλέον μονόδρομος για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, να αποστείλει εγκύκλιο επιστράτευσης των συναδέλφου του με την οποία τους ζητεί να παρεμβαίνουν άμεσα, προκειμένου να προστατευθούν πρωτίστως οι γυναίκες και τα «ευάλωτα πρόσωπα» της οικογένειας (ανήλικοι, ανήμποροι και υπερήλικες) και οι υπαίτιοι να οδηγούνται στο αυτόφωρο, εφόσον διαπράττουν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Ο κ. Πλιώτας, επισημαίνει, στην εγκύκλιο του, την έξαρση των εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και των «γυναικοκτονιών», με «ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, σε βάρος των γυναικών».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο κ. Πλιώτας υπογραμμίζει ότι «η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε, αξιώνει επιτακτικά, στα πλαίσια της λειτουργικής σας αρμοδιότητας και αποστολής για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών, και τη δική σας, υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή».

Πλιώτας: Χρειάζεται ενθάρρυνση 

Ακόμη, κ. Πλίωτας, αφού κάνει αρχικά αναφορά στην Ευρωπαϊκή «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (κυρώθηκε με το νόμο 4531/2018), το νόμο 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τις σχετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, στην συνέχεια επιστρατεύει όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας και τους παραγγέλλει να επιλαμβάνονται άμεσα, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και να ενθαρρύνουν τα θύματα (παθόντα πρόσωπα) της οικογενειακής βίας να καταφεύγουν στις εισαγγελικές αρχές, τις αστυνομικές αρχές και στις δομές των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να καταγγέλλουν τις βίαιες σε βάρος τους συμπεριφορές.

Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν για απομείωση της έντασης και αποφυγή της κλιμάκωσής της, αλλά και για να αποφευχθούν τα χειροτέρα.

Μάλιστα, σημειώνει ότι επιβάλλεται όταν εμφανίζονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, «να προσεγγίζονται με διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς».

Παρέμβαση δομών κοινωνικών υπηρεσιών 

Την ίδια στιγμή, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρακινεί τους συναδέλφους του, εκτός της συνδρομής των αστυνομικών αρχών, να καθιστούν τις δομές των κοινωνικών υπηρεσιών κοινωνούς του προβλήματος και να καλούνται αυτές να παρέχουν -με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους- τις κατά περίπτωση επιβαλλόμενες και προβλεπόμενες δικές τους μέριμνες και φροντίδες.

Παραγγέλλει ακόμα ο κ. Πλιώτας όταν συντρέχουν αξιόποινα περιστατικά, να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα και να προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα οι συναφείς ποινικές υποθέσεις στο ακροατήριο για εκδίκαση.

Γυναικοκτονίες: Παγκόσμια έκταση 

Τέλος, δεν παραλείπει ο κ. Πλίωτας να θίξει το ευαίσθητο θέμα των «γυναικοκτονιών». Ειδικότερα, αναφέρεται –μετά την παγκόσμια έκταση του φαινομένου- στις ευρείες συζητήσεις για τυχόν τυποποίηση του εγκλήματος της «γυναικοκτονίας» (δηλαδή τις περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση), ως διακριτής ανθρωποκτονίας ή διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 Π.Κ. Κάτι που έχει ήδη καθιερωθεί νομοθετικά σε πολλές χώρες και ιδίως σε αυτές που εμφανίζουν ιδιαίτερη ένταση του φαινομένου και έξαρση γενικώς της εγκληματικότητας.