Πανδημία: Έκρηξη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ο εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα για τα θύματα αλλά και τους θύτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις η βία δεν γεννήθηκε λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε ξαφνικά κάποιοι άνθρωποι έγιναν βίαιοι.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τα βίαια ένστικτα προϋπήρχαν, ίσως δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα ή είχαν εκδηλωθεί μέχρι κάποιο βαθμό. Η πιο κοινή μορφή βίας είναι η σωματική βία που στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται μεταξύ συντρόφων. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της άσκησης βίας και προς ηλικιωμένους από μέλη της οικογένειας τους. Όπως στην περίπτωση της 75χρονης στο Βύρωνα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

«Η ενδοοικογενειακή βία τις περισσότερες φορές ξεκινάει από την εξοικείωση με τη βία γενικότερα και μεταφέρεται διαγενεακά. Η βιβλιογραφία και η κλινική εμπειρία επιβεβαιώνει ότι ο θύτης συχνά υπήρξε ο ίδιος θύμα, όπου μέσω της βίας την οποία υπέστη ο ίδιος, σε μικρή ηλικία εξοικειώθηκε με αυτή. Όχι απαραίτητα σωματικής βίας, αλλά και λεκτικής με τη μορφή υποτίμησης και απαξίωσης, αλλά και με τη μορφή παραμέλησης ή εγκατάλειψης.

Ενδοοικογενειακή βία την εποχή του κορονοϊού: Όταν το #menoume_spiti γίνεται εφιάλτης | Έθνος

Στοιχεία που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση προσωπικότητας, που στην ενήλικη ζωή μπορεί να πάρουν και μορφή παθολογίας, όπως μια διαταραχή προσωπικότητας με ψυχοπαθητικά, αντικοινωνικά στοιχεία», σημειώνει η κ. Κανδαράκη και παράλληλα προειδοποιεί: «Εδώ είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη ψυχοπαθολογία που μπορεί να υπάρχει λόγω μιας διαταραχής προσωπικότητας, όπου το άτομο θα εμφανίσει στοιχεία αντικοινωνικά, με τη ψυχοπαθολογία με τη μορφή ψύχωσης όπου το άτομο έχει δυσκολία αντίληψης της πραγματικότητας.

Θα είναι σφάλμα να ταυτίσουμε την ενδοοικογενειακή βία με τη ψυχική υγεία, καθώς ήδη υπάρχει έντονο στίγμα στον ψυχιατρικό ασθενή, όπου τα στατιστικά νούμερα σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο».

Τι μπορεί να κάνει το θύμα

Όσο τα θύματα ξεπερνούν το ταμπού και σπάνε τη σιωπή τους σχετικά με αυτό που βιώνουν μέσα στο σπίτι τους, αυξάνεται και η μέριμνα από την Πολιτεία. Ο βαθμός ικανοποίησης για την επάρκεια των δομών και της μέριμνας μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ανάλογα με την σκοπιά που το βλέπει κανείς, ωστόσο χωρίς αμφιβολία έχει σημειωθεί πρόοδος.

«Οι γυναίκες και γενικότερα τα θύματα βίας δεν είναι πλέον μόνα τους σε αυτό τον αγώνα κατά της κακοποίησης. Έχουν στο πλευρό τους ειδικούς που μπορούν να τις βοηθήσουν και γίνονται προσπάθειες σε επίπεδο πολιτείας για να αποκτήσουν αυτές οι γυναίκες ακόμη περισσότερα στηρίγματα.

Προγράμματα στήριξης

Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΔ προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αποφάσισε να αυξήσει τη μοριοδότηση των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά 40% στο βελτιωμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για ανέργους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε για πρώτη φορά η ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Μέσω του προγράμματος αυτού, επιχορηγείται για 12-24 μήνες το 90% του συνολικού κόστους έως 800 ευρώ μηνιαίως για θέση πλήρους απασχόλησης και έως 400 ευρώ για θέση μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.\

Ψυχολόγοι

Την ίδια ώρα, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι της Γραμμής SOS 15900 ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση και να σπάσουν τη σιωπή τους. Στόχος μας είναι να αρχίσουν οι γυναίκες να μιλούν και να κατανοήσουν ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. Οι επιστήμονες της Γραμμής παρέχουν άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο. Τηρώντας τους κανόνες της εχεμύθειας, συμβουλεύουν τις γυναίκες για τις επόμενες κινήσεις τους, τις βοηθούν και τις ενημερώνουν για τις επιλογές τους.

Παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες και παραπέμπουν περιστατικά σε συμβουλευτικά κέντρα κατά της βίας, υπηρεσίες υγείας και άλλους συνεργαζόμενους φορείς», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Συρεγγέλα και καταλήγει λέγοντας: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα αυξανόμενα περιστατικά μας προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας, ενημερώνοντας το κοινό για το δίκτυο δομών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και στηρίζουν τις γυναίκες – θύματα βίας. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες σε αυτή τη μάχη, θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα βοηθήσουμε όσες γυναίκες έχουν ανάγκη, αρκεί να βρουν τη δύναμη να μας μιλήσουν».