Ένα σκληρό bras de fer διεξάγεται μεταξύ δημοσίου και τραπεζών από τη μία και Π. Μαντωνανάκη από την άλλη, με έπαθλο το εμβληματικό Grand resort Lagonissi και φόντο τα δάνεια μαμούθ του μεγαλοξενοδόχου τα οποία δεν εξυπηρετούνται, καθώς και τα 626 εκατ. ευρώ που η διαιτησία του επιδίκασε εις βάρος του ελληνικού κράτους!

Το ελληνικό δημόσιο έχει προτείνει μια συμβιβαστική λύση, στα πλαίσια του φιλικού διακανονισμού, την οποία ο μεγαλοξενοδόχος δεν έχει αποδεχτεί, καθώς φέρεται αποφασισμένος να το παίξει σκληρά μέχρι τέλος και να τα κερδίσει όλα! Και τα 626 εκατ. ευρώ να του καταβληθούν και το Λαγονήσι να κρατήσει και στο μεταξύ να διατηρήσει αμετάβλητα τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία, παρά τον ιλιγγιώδη δανεισμό που δεν εξυπηρετεί!

Στις κινήσεις του αυτές, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, ο μεγαλοξενοδόχος φέρεται να έχει βρει ως συμμάχους – εταίρους, Άραβες και Αμερικανούς επενδυτές οι οποίοι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο project ή αγοράς του ξενοδοχείου αφού προηγουμένως έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα!

Η πρωτοφανής δικαστική απόφαση της διαιτησίας και η σκληρή γραμμή από τράπεζες – κυβέρνηση

Μαθαίνω ότι οι τραπεζίτες, φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι στον υπερδανεισμένο μεγαλοξενοδόχο Μαντωνανάκη, ο οποίος όπως υποστηρίζουν όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον δανεισμό του ως προς το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου αλλά αντιθέτως δεν έχει ανταποκριθεί ούτε καν στις προτάσεις αποπληρωμής και δεσμευτικά συμφωνητικά που ο ίδιος πρότεινε στις τράπεζες.

Βεβαίως είναι γεγονός πως ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος, με τις καλές προσβάσεις σε επίπεδο των παρυφών της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, πέτυχε ένα άνευ προηγούμενου αποτέλεσμα από την διαιτησία, μέσα από μια δικαστική απόφαση πρωτοφανή και ένα σκεπτικό έωλο και πρωτόγνωρο, που του επιδικάζει το ποσόν – μαμούθ των 626 εκατ. ευρώ που πρέπει το κράτος να του καταβάλει για πράξεις, παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαφυγόντα έσοδα!!!

Η μισή κυβέρνηση στα πόδια του …Μαντωνανάκη!

Θέλει να κρατήσει πάσει θυσία το Λαγονήσι με μετατροπή αλά Αστέρα και Ελληνικό με πολυτελείς βίλες

Η κυβέρνηση, που όπως αντιλαμβάνεστε ξαφνικά φορτώθηκε ένα βάρος 600 εκατ. που της επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, μια θηλιά ίση σχεδόν σε απόλυτα νούμερα με το Ελληνικό, το οποίο επί της ουσίας της το … «ακυρώνει», πρότεινε μια συμβιβαστική λύση ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία ο Μαντωνανάκης αρνήθηκε, καθώς επιθυμεί και τα λεφτά να πάρει και το Grand resort Lagonissi να κρατήσει αλλά και να παραταθεί σε βάθος χρόνου η σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο προκειμένου να μετατρέψει τα μπανγκαλόους σε βίλες και να τα πουλήσει αλά Αστέρας Βουλιαγμένης και Ελληνικό!

Ο φιλικός διακανονισμός των 400 εκατ και η αρνητική απάντηση του ξενοδόχου!

Στην ουσία το ελληνικό Δημόσιο προτείνει στον Π. Μαντωνανάκη, να κλείσει εξωδικαστικά η μεταξύ τους διαμάχη με την καταβολή 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα αποπληρώσει το χρέος των 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες κλείνοντας τον δανεισμό που δεν εξυπηρετείται, ενώ παράλληλα ο μεγαλοξενοδόχος θα έχει την υποχρέωση να επιστρέψει άμεσα το Grand Resort Lagonissi στο Κράτος.

Και παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα διασώσει και όλα τα υπόλοιπα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, όπως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελούντα και το Ναύπλιο!

Ο κρητικός επιχειρηματίας ωστόσο, που φημίζεται για τις προσβάσεις του σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις ανεξάρτητες αρχές, απάντησε αρνητικά στον φιλικό διακανονισμό, εκτιμώντας ότι στο τέλος της ημέρας, εύκολα ή δύσκολα, θα καταφέρει να πάρει τα 626 εκατ. ευρώ που του έχουν επιδικαστεί και τα οποία θα …κάνει ότι θέλει! Και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει το Λαγονήσι στις αγκάλες του ελληνικού δημοσίου!

Οι προνομιακές σχέσεις των μεγαλοξενοδόχων με το Σύστημα!

Οργισμένοι οι τραπεζίτες

Υπό αυτή την έννοια, επέρχεται σύγκρουση. Καθώς στο μεταξύ οι τράπεζες, στις οποίες ο μεγαλοξενοδόχος χρωστάει για το Λαγονήσι 300 και πλέον εκατ. ευρώ., που έχουν γίνει ιδιωτικές και οι μάνατζερ δίνουν λόγο στους μετόχους και δεν μπορούν πλέον να «βάζουν πλάτες» και να «κλείνουν τα μάτια», φοβούμενοι τυχόν απιστία, φέρονται αποφασισμένες να κάνουν …ντου στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Π. Μαντωνανάκη!

Οι τράπεζες κάνουν …ντου στην Ελούντα!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι από τις τράπεζες ελήφθη η απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για τα ακίνητα της Ελούντα, των εμβληματικών ξενοδοχείων που αποτελούν περιουσία του μεγαλοξενοδόχου και όχι παραχώρηση – ενοικίαση όπως το Λαγονήσι, που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στο Δημόσιο!

Και ενδεχομένως η ενέργεια αυτή των τραπεζών να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πίεσης προς τον μεγαλοξενοδόχο να δεχτεί τον διακανονισμό που προτείνει το Κράτος, να πάρει τα 400 εκατ. και με αυτά να αποπληρώσει τον δανεισμό στις τράπεζες.

Ειδάλλως, κινδυνεύει με απώλεια καθοριστικών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, όσο θα ψάχνει το …δίκιο του, στις μη καταβολές του Δημοσίου και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια!

Ποιος θα πληρώσει για το «έγκλημα» των 626 εκατ. ευρώ;

Σοβαρό ενδιαφέρον από Άραβες και Αμερικανούς επενδυτές

Από την άλλη πλευρά πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λαγονήσι, το οποίο την ώρα τούτη είναι κλειστό και δείχνει ως …εγκαταλελειμένο, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον ξένοι κολοσσοί με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή ο υπερδανεισμένοι ξενοδόχος!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Π. Μαντωνανάκης βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με Άραβες, όσο και με Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το Λαγονήσι ως μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία και εκτιμούν ότι η μετεξέλιξη των μπανγκαλόους σε βίλες οι οποίες θα πωληθούν σε ιδιώτες σε πολύ υψηλές τιμές, όπως ήδη συμβαίνει τόσο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όσο και στο Marina Tower αλλά και μπροστά στη θάλασσα στο Ελληνικό, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο success story!

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Άραβες και Αμερικανοί επενδυτές έχουν ήδη προσεγγίσει εκτός του μεγαλοξενοδόχου και την κυβέρνηση!

Οπότε δεν αποκλείεται μέσα στο συνολικό αυτό κλίμα, των πιέσεων των τραπεζών από τη μία και του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών από την άλλη, να προκύψει μια μέση λύση συμφέρουσα για όλες τις πλευρές!