search

MAIN STREET

Apple: Πιθανό πλήγμα στο τρέχον τρίμηνο από την μειωμένη παραγωγή του iPhone

Τι εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς για την πορεία του τεχνολογικού κολοσσού.

Apple: Πιθανό πλήγμα έως και 10% στο τρέχον τρίμηνο από την μειωμένη παραγωγή του iPhone

Η Apple αντιμετωπίζει ένα πιθανό έλλειμμα παραγωγής iPhone καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διακόπτουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου της Foxconn στην Κίνα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 5% στην παραγωγή iPhone αυτό το τρίμηνο και έως και 10%, ανάλογα με τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της Foxconn, εκτιμούν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Wedbush με επικεφαλής τον Daniel Ives.

Η Apple πρόσφατα μείωσε τον τριμηνιαίο στόχο παραγωγής της σε περίπου 87 εκατομμύρια κομμάτια από 90 εκατομμύρια προηγουμένως.

Το εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou της Κίνας αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή αφού οι εργαζόμενοί του διαμαρτύρονται για τις καθυστερημένες αμοιβές και τους σκληρούς περιορισμούς κατά του Covid-19, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία να ζητήσει συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα.

Μπόνους στους εργαζόμενους της Foxconn

Η εφημερίδα Global Times που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα Δευτέρα ότι η Foxconn πρόσφερε μπόνους έως και 9.600 γιουάν (1.334 $) για μια περίοδο 60 ημερών από τον Δεκέμβριο για να προσελκύσει πρώην εργαζόμενους να επιστρέψουν στην δουλειά τους. Το δημοσίευμα τονίζει μάλιστα ότι προσφέρονται επιπλέον μπόνους για όσους διαμένουν περισσότερο ή υπό αυστηρότερους περιορισμούς για τον Covid-19.

Ιδιαίτερη ανησυχία για την Apple θα μπορούσε να είναι η μείωση της προσφοράς των μοντέλων iPhone 14 Pro και Pro Max, που είναι τα πιο δημοφιλή στη νέα της σειρά που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα στο εργοστάσιο της Foxconn θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειμμα παραγωγής σχεδόν 6 εκατομμυρίων μοντέλων iPhone Pro εφέτος, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει τις λειτουργίες συναρμολόγησης. Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στην εταιρεία σε ένα “οδυνηρό” τρίμηνο, αλλά είναι απίθανο να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση. Οι αναλυτές της Wedbush εκτιμούν ότι η ζήτηση για iPhone ξεπερνά την προσφορά κατά τρία προς ένα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της Foxconn εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την εξάρτηση της Apple από την Κίνα για τη βάση προμηθευτών της ενόψει της στρατηγικής της χώρας για μηδενικό Covid. Η Apple έχει ήδη πει ότι θα παράγει ορισμένα μοντέλα iPhone 14 στην Ινδία και τα μάτια της είναι πιθανό να είναι στραμμένα στο αν μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή της εκεί και σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας.

Διαβάστε ακόμη: