Σε σημαντικό ενεργειακό σχέδιο στη γειτονική Αλβανία μπαίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ύστερα από κινήσεις του διευθύνοντα συμβούλου Κωνσταντίνου Ξιφαρά.
Η εταιρία εισέρχεται με 35% στην κατασκευή ηλεκτρικής μονάδας 174 Μεγαβάτ στην Αλβανία, ενώ για 7 χρόνια θα προμηθεύει αποκλειστικά και το αέριο στη μονάδα.
Η νέα επένδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντάσσεται στη στρατηγική της διοίκησής της που δίνει έμφαση στην καθετοποίηση. Επίσης με αυτή την κίνηση προλαβαίνει αντίστοιχες κινήσεις που ήθελε να κάνει η Τουρκία, οπότε αντιλαμβάνεται κάποιος τη γεωπολιτική σημασία της εισόδου στη FIER THERMOELECTRIC.
Την τυπική άδεια έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, εγκρίνοντας τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της πρώτης θερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αλβανία.
Η ΔΕΠΑ θα συμμετάσχει με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική GENER2, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στο Relievi Roskovec της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει πολυετή σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Το 70% των μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης του έργου ανήκει ως σήμερα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30% των μετοχών ανήκει στην αλβανική εταιρεία Gener 2.
Η νέα αυτή μονάδα θα επιτρέψει στην Αλβανία να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.
Η εταιρεία προωθεί δυναμικά την συμμετοχή της στην διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής τόσο μέσω ενός pipeline έργων ΑΠΕ που σήμερα αριθμεί περί τα 730 MW σε φωτοβολταϊκά, όσο και μέσω της συμμετοχής της στην νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, που κατασκευάζεται στη Κομοτηνή, σε σύμπραξη με το Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ και το Χρήστο Κοπελούζο του φερώνυμου Ομίλου συνολικής ισχύος 840 MW.
Αντικείμενο της δραστηριότητας της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του έργου του θερμοηλεκτρικού σταθμού, καθώς και η πώληση, εμπορία ή άλλη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το εργοστάσιο.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχει υπογράψει σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τουλάχιστον για επτά χρόνια.
Με τις κινήσεις για καθετοποίηση, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επέκταση της χονδρεμπορικής της δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού. Επίσης έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα και δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στο trading φυσικού αερίου και ρεύματος στις διεθνείς αγορές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευρύνει διαρκώς τις δραστηριότητές της ως σύγχρονη, καθετοποιημένη επιχείρηση, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Μετά τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 815 MW, και τη συμμετοχή μας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, αυτή της Αλβανίας, συμμετέχοντας στην πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετέχοντας σταθερά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και συγκεκριμένα για τις τιμές και τη ρήτρα take or pay.
Όμως η μεγάλη διαμάχη για το ρωσικό αέριο ξέσπασε μετά την ψήφιση νόμου από το βουλγαρικό κοινοβούλιο για την επιβολή «τέλους διέλευσης» ύψους 10,20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο αγωγών της γειτονικής χώρας προς άλλα κράτη της Ευρώπης.
«Οι δύο εταιρείες έχουν ανοίξει θέματα της πολυετούς σύμβασης τους που αφορούν στους όρους ως προς την τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου στη δημόσια επιχείρηση αλλά και ως προς το πέναλτι που καλείται να πληρώσει η τελευταία για ποσότητες που είχε δεσμευτεί να παραλάβει αλλά τελικά δεν το έπραξε» μας λέει έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Όπως παρατηρούν και στις Βρυξέλλες, «τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη σκληρή διαμάχη για το ρωσικό αέριο που φτάνει στην Ελλάδα αλλά και τις βαλκανικές χώρες».
Ενώ ο πραγματικός πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται, η Ε.Ε. εξακολουθεί να διακηρύττει προς πάσα κατεύθυνση την απόφαση της να απεξαρτηθεί από το αέριο της Gazprom.
Παρόλα αυτά, το ρωσικό αέριο της Gazprom έφτασε στο εννεάμηνο να κατέχει το 43% των συνολικών ποσοτήτων που εισάγονται στη χώρα μας. Πρόκειται για αέριο που έρχεται είτε μέσω του σημείου εισόδου Σιδηρόκαστρου (αγωγός Βουλγαρίας – Ελλάδας) είτε μέσω της Ρεβυθούσας (φορτία LNG).
Αλλά και οι Έλληνες βιομήχανοι ανησυχούν για το ενεργειακό τους κόστος και το θέμα του τέλους διέλευσης έθιξε πρόσφατα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δημ.Παπαλεξόπουλος: «Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για επιβολή «τέλους διέλευσης» €10,2/MWh στις χώρες που προμηθεύονται ρωσικό Φ/Α μέσω αυτής αναμένεται να έχει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους τους κλάδους, μεγέθη επιχειρήσεων και καταναλωτές στην Ελλάδα. Είναι αναγκαίο η χώρα μας να θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, μιας και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο. Εξάλλου, και άλλες χώρες έχουν ήδη διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης της Επιτροπής Ενέργειας με τον υπουργό.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να κάνει ότι είναι δυνατό για την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων.
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία όχι μόνο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, που προβάλλουν ως κίνδυνο οι ιδιώτες προμηθευτές αερίου αλλά όπως είπε, η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο γόρδιο δεσμό που προκαλεί για τον κρατικό προϋπολογισμό το υψηλό κόστος της ρήτρας take or pay που επιβαρύνει την ΔΕΠΑ Εμπορίας για όσο συμβασιοποιημένο αέριο δεν καταναλώνει».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom προκειμένου να αναθεωρηθεί η σύμβαση που είχε συναφθεί μέχρι το 2026 για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων BCM φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.
Μίλησε για κρίσιμες συζητήσεις με τους Ρώσους καθώς όπως είπε η ρήτρα take or pay επηρεάζει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό και περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους που έχει πολιτεία για να στηρίξει τους καταναλωτές και να μετριάσει το ενεργειακό κόστος και πρόσθεσε: «η ρήτρα take or pay αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για την εταιρεία αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς για το 2022 ήταν 150 εκατομμύρια και φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.
Την τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους Ρώσους καθορίζουν η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το δείκτη TTF, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές».
Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν πως η τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να επηρεαστεί από το βουλγαρικό δασμό βάσει της σύμβασης που έχει συναφθεί, δίνοντας προτεραιότητα στην διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazporn, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το θέμα είναι περίπλοκο καθώς υπάρχει η απόφαση της ΕΕ η οποία επιδιώκει την μείωση της προμήθειας ρωσικού αερίου από την Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει καταφέρει να περιορίσει στο 9% την κατανάλωση του καυσίμου όμως στην Ελλάδα το ποσοστό (αέριο από αγωγούς και LNG) παραμένει πολύ υψηλό και φτάνει το 40%.