Μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη χρονιά με πολλές απολύσεις. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια να περικόψουν 82.307 θέσεις τον περασμένο μήνα, αυξημένες κατά 136% από τον Δεκέμβριο και τη δεύτερη μεγαλύτερη λαίλαπα απολύσεων τον Ιανουάριο μετά τον απόηχο της οικονομικής κρίσης το 2009, σύμφωνα με την Challenger, Gray and Christmas. Μεταξύ των λόγων για τις περικοπές, οι οποίες συνεχίστηκαν τον Φεβρουάριο, οι εταιρείες επανέρχονται μετά από υπερπροσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και περιορίζουν ορισμένους τομείς για να επενδύσουν σε άλλες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις μεγάλες απολύσεις που ανακοινώθηκαν το 2024:

Η Google της Alphabet απέλυσε εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται στις ομάδες ψηφιακού βοηθού, υλικού και μηχανικών της, ως μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για μείωση του κόστους και εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι μειώσεις έρχονται καθώς η βασική επιχείρηση αναζήτησης στο Διαδίκτυο της Google αισθάνεται τον ανταγωνισμό από προσφορές τεχνητής νοημοσύνης των ανταγωνιστών της Microsoft και της OpenAI δημιουργού του ChatGPT.

Από την Amazon…

Η Amazon ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα υγειονομικής περίθαλψης, μετά από μειώσεις 27.000 εργαζομένων το 2022 και το 2023, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Άντι Τζάσι προσπάθησε να μειώσει το κόστος μετά την ταχεία επέκταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η BlackRock θα απολύσει περίπου 600 υπαλλήλους, ή περίπου το 3% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς επιδιώκει να ανακατανείμει τους πόρους εν μέσω ραγδαίων αλλαγών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η Cisco Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού δικτύωσης, σχεδιάζει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας μετά την επιβράδυνση των εταιρικών δαπανών τεχνολογίας που εξάλειψε την ανάπτυξη των πωλήσεών της. Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επηρεάσει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της Cisco. Επιδιώκοντας να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αυξήσει την κερδοφορία θα εξαλείψει 20.000 θέσεις. 

Η DocuSign περικόπτει περίπου το 6% του εργατικού της δυναμικού ως μέρος μιας προσπάθειας αναδιάρθρωσης, αφού οι συνομιλίες για την πώληση της ίδιας φαίνεται να έχουν σταματήσει. Η κίνηση θα επηρεάσει κυρίως το προσωπικό πωλήσεων και μάρκετινγκ. Η DocuSign είχε 7.336 υπαλλήλους στο τέλος του 2023.

… στο eBay…

Η Duolingo άρχισε να απολύει εργολάβους τον Ιανουάριο, ενώ έκανε μια κίνηση να βασίζεται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη «νέου περιεχομένου δραματικά πιο γρήγορα». Κανένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης δεν επηρεάστηκε από την περικοπή.

Το προσωπικό και τα έξοδα έχουν ξεπεράσει την ανάπτυξη στην eBay, επομένως θα απολύσει το 9% του προσωπικού της ή περίπου 1.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Αυτό σηματοδοτεί τον δεύτερο γύρο περικοπών στην εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο: Τον Φεβρουάριο του 2023, ανακοίνωσε περικοπή 4% του εργατικού δυναμικού της, επικαλούμενη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών μετά την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία.

Η Estée Lauder περικόπτει έως και 3.000 θέσεις ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει ως στόχο να την κάνει πιο ευέλικτη και πιο κερδοφόρα εταιρεία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στις τάσεις ομορφιάς που τροφοδοτούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επενδύει περισσότερο στις μάρκες του. 

Η Microsoft θα απολύσει 1.900 άτομα από τα τμήματα βιντεοπαιχνιδιών της, συμπεριλαμβανομένης της Activision Blizzard, την οποία αγόρασε για 69 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Morgan Stanley σχεδιάζει να καταργήσει αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, την πρώτη τέτοια κίνηση υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τεντ Πικ. Οι περικοπές θα επηρεάσουν λιγότερο από το 1% των εργαζομένων στην επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας, η οποία έχει περίπου 40.000 εργαζόμενους και είναι η μεγαλύτερη μονάδα της εταιρείας, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος.

… και στην Nike

Η Nike θα μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 2% καθώς ο κολοσσός αθλητικών ειδών συνεχίζει τις προσπάθειες να μειώσει το κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασθενέστερες προοπτικές πωλήσεων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η εταιρεία με έδρα το Όρεγκον δεν έδωσε τον αριθμό των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, αν και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 83.700 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Η PayPal, που αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον ανταγωνισμό από την Apple και τη Zelle, ανακοίνωσε περίπου 2.500 περικοπές τον Ιανουάριο. Αυτό ακολουθεί έναν παρόμοιο γύρο περικοπών τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η Snap μειώνει το εργατικό της δυναμικό κατά περίπου 10% παγκοσμίως για να «τοποθετήσει την επιχείρησή μας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να εκτελεί τις υψηλότερες προτεραιότητές μας». Όπως και οι ομότιμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Snap εργάζεται για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στα έσοδα από διαφημίσεις.

Μετά την αναφορά απογοητευτικών κερδών, η United Parcel Service ανακοίνωσε ότι θα εξοικονομήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια περικόπτοντας 12.000 από τις 85.000 θέσεις διαχείρισης. Η εταιρεία επίσης θα απαιτήσει οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Και θα μελετήσει την πώληση της μεσιτείας φορτηγών, η οποία έχει υποχωρήσει εν μέσω ύφεσης των ναύλων.

Η Warner Music Group θα μειώσει το 10% του προσωπικού της, σε μεγάλο βαθμό από τους ιστότοπους Uproxx και HipHopDx, καθώς και από ένα δίκτυο podcast. Επιδιώκει να μειώσει το κόστος 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η εταιρεία είπε ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε νέες ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη: