Ενώ η εντατική μεταφορά αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων στη βάση της Αλεξανδρούπολης, 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, συνεχίζεται, υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία σε σχέση με την αναδιάταξη των αμερικανικών βάσεων στην Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, μετά από την απόσυρση τους από το Αφγανιστάν, ίδρυσαν ένα επιχειρησιακό κέντρο στο Κατάρ, το οποίο θα συντονίσει τις δυνάμεις που έχουν απομείνει για να προστατεύουν τις δυτικές πρεσβείες.

Αυτό το κέντρο, με επικεφαλής έναν Αμερικανό ταξίαρχο, θα υποστηρίξει και θα επιβλέπει τις δραστηριότητες πληροφοριών, χρηματοδότησης, συντήρησης και εφοδιαστικής μέριμνας στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν δυνάμεις στην Ελλάδα και υπάρχουν πληροφορίες ότι μια αμερικανική βάση θα δημιουργηθεί στο νησί της Σαμοθράκης.

Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απενεργοποιήσουν την αεροπορική βάση Incirlik ή να μειώσουν τη σημασία της.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει όλα τα σχέδιά τους για να επικεντρωθούν στην Κίνα, την οποία θεωρούν τώρα ως τον κύριο εχθρό.

Το γεγονός ότι ο κύριος στόχος δεν είναι η Ρωσία, εξαλείφει τη σημασία της Τουρκίας και της μεγάλης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Τουρκία.