Για όσους δεν γνωρίζουν η Δημοκρατία της Κιργιζίας (γνωστό και ως Κιργιστάν) είναι κράτος στην κεντρική Ασία και αποτελείται στην πλειονότητα της από Τούρκους αλλά και Ρώσους πολίτες με το συνολικό πληθυσμό να ανέρχεται στα 6,5 εκ. περίπου.

Πολιτική ίντριγκα, δεσποτισμός και διαφθορά επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα, κρύβοντας παράλληλα στα υπεδάφη της μεγάλα αποθέματα σπάνιων μετάλλων και χρυσού, τα οποία σήμερα εκμεταλλεύονται ρωσικές, κινεζικές, καναδικές και τουρκικές εταιρείες.

Πολιτικός λοιπόν που έχει καταδικαστεί στo Κιργιστάν για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φαίνεται να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με αγορές ακινήτων, στις οποίες εμπλέκεται τόσο η γυναίκα του όσο και η κόρη του.

Αναλυτικότερα, οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του radar, έχουν λάβει αίτημα από την Δημοκρατία της Κιργιζίας για δικαστική συνδρομή για ποινικές υποθέσεις του εν λόγω πολιτικού, το οποίο και επεξεργάζεται.

Επιπρόσθετα αίτημα έχει λάβει και η Αρχή για το ξέπλυμα για τις αγοροπωλησίες που φέρεται να έχει διενεργήσει ο εν λόγω πολιτικός αλλά και συγγενικά του πρόσωπα.

Μελετάται η ροή του Χρήματος από τo Κιργιστάν, τα εμβάσματα που έρχονται από την Αμερική αλλά και την Ρωσία στην περίπτωση που στοιχειοθετεί το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα προχωρήσει σε δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Το θέμα διερευνάται παράλληλα και από κλιμάκιο της ΕΥΠ δεδομένου ότι πρόκειται και για χώρα στην οποία η Τουρκία ασκεί μεγάλη επιρροή.