Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αργά σήμερα το απόγευμα, θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις τελικές αποφάσεις τόσο για το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει την ερχόμενη εβδομάδα όσο και την τελική τιμή διάθεσης και το ύψος του discount.

Θα έχει προηγηθεί σήμερα το πρωί η λεπτομερή εισήγηση της Bank of America για την αποεπένδυση, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει τη έγκρισή της στο Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας.

Οι ανακοινώσεις για την έναρξη του placement αναμένονται την Δευτέρα, πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ένα εύρος ποσοστού διάθεσης, ακολουθώντας την πολιτική αποεπένδυσης που προκρίθηκε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχευση πάντως το πάνω μέρος του εύρους να συγκλίνει με την κυβερνητική επιλογή του 27%.

Όπως εξηγούν πηγές με γνώση της διαδικασίας πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπονδυλωτό σχήμα, που θα προβλέπει την διάθεση μέσω της συνδυασμένης διάθεσης (ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά) ως το 27%, με μια διάρθρωση π.χ είτε 20%+7% είτε 22%+5%.

Στη συνέχεια θα επικαιροποιηθεί το Ενημερωτικό Δελτίο που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αύριο, ώστε την Δευτέρα να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Τράπεζα Πειραιώς: «Κλείδωσε» για τις 8-9 Μαρτίου η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ • Το μοντέλο διάθεσης 500 εκατ. – 500 εκατ. – 150 εκατ. που επιθυμεί ο Χρήστος Μεγάλου • Ποια στρατηγική θα υιοθετήσει ο μεγαλομέτοχος Τζον Πόλσον!

Discount της τάξης του 5% θέλουν οι ξένοι

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται, η τιμή διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς θα έχει τελικά μικρό discount, το οποίο πιθανολογείται να είναι της τάξης του 5%.

Μάλιστα, με βάση την εικόνα που έχουν παράγοντες της αγοράς και σε σχέση πάντα με τη ζήτηση, η τιμή θα διάθεσης θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 3,80 ευρώ με πιθανές αποκλίσεις ανάλογα με την πορεία που ακολούθησε η μετοχή στη χθεσινή και προχθεσινή συνεδρίαση.

Το Ταμείο πρέπει λογικά να επιδιώξει όσο το δυνατόν χαμηλότερο discount, έναντι της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής, ακόμη και εάν τελικά επιλεγεί η διάθεση έως και του συνόλου των μετοχών Πειραιώς.

Αν κρίνουμε από όσα μεταφέρουν στελέχη επενδυτικών τραπεζών, τα ειδικής βαρύτητας ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (Fidelity, BlackRock, Millenium, Schroeder, Wellington, Fiera κ.ά.) θέλουν ένα discount της τάξης του 5%.

Χθες η τιμή της μετοχής της Τράπεζας έκλεισε με απώλειες 2,06% κατάφερε ωστόσο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα 3,986 ευρώ και έκλεισε την εβδομάδα με +1,68% με ώθηση από το ράλι της Πέμπτης 5,2%, σπάζοντας σε κεφαλαιοποίηση το «φράγμα» των 4 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής στις 31/12/2023 διαμορφώθηκε, βάσει των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, σε 5,08 ευρώ, ενώ βάσει των εκτιμώμενων φετινών κερδών θα διαμορφωθεί σε 5,5 ευρώ στο τέλος της χρονιάς.

Επομένως, τιμή διάθεσης πέριξ των 3,7 ευρώ συνεπάγεται p/tbv 2023 της τάξης του 0,73x και p/tbv 2024 0,67x.

Στην περίπτωση τώρα που εκληφθούν ως βάση τα 3,80 ευρώ, τότε η συνολική προσφορά για το 27% των μετοχών αποτιμάται στα 1,282 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την προσφορά για τις μετοχές της Εθνικής που ήταν στα 1,066 δισ. ευρώ.

Αν διατεθεί το 20%+ της Πειραιώς, τότε η αξία του placement θα κινηθεί πάνω από τα 950 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις αναλύσεις, η μετοχή έχει υπεραποδώσει τον τελευταίο χρόνο έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας άνοδο +168% από τον Ιανουάριο του 2022, όταν δηλαδή βρισκόταν στο 1,44 ευρώ.

Με βάση τις αποτιμήσεις διεθνών οίκων, η τιμή στόχος είναι σταθερά πάνω από τη σημερινή τιμή και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποτιμήσεις, δηλαδή αυτές που ακολούθησαν την ανακοίνωση του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, η μεγαλύτερη τιμή-στόχος με σύσταση «αγορά» έχει τεθεί από την JP Morgan, στα 5,35 ευρώ ανά μετοχή, και η χαμηλότερη από τη Citigroup (με σύσταση επίσης για «αγορά»), στα 4,15 ευρώ ανά μετοχή, επίσης πάνω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας το εύρος της τιμής διάθεσης είχε καθοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος 5,46 ευρώ την Παρασκευή, πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών τη Δευτέρα.

Τελικά, μετά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε στην υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 8 φορές και στη διάθεση του 22% της τράπεζας, η τιμή προσφοράς διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Έκτοτε η μετοχή της Εθνικής σημείωσε περαιτέρω άνοδο (+35%) και την περασμένη Τετάρτη έκλεισε στα 7,154 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: