Πέραν πάσης αμφιβολίας, η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας να υπερψηφίσει για νέο πρόεδρο τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Μιχαηλίδη αποτελεί ένα βήμα προς τα μπρος και οριστική ρήξη με το χθες, που εγκλώβισε επικίνδυνα την ιστορική τράπεζα.

Κατ’ αρχήν η υπερψήφιση Χαρδούβελη, που τυγχάνει της εμπιστοσύνης του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, κλείνει οριστικά μια εκκρεμότητα, της επιλογής του νέου προέδρου, τελειώνει οριστικά την εποχή Μιχαηλίδη (ο οποίος είχε γαντζωθεί στην καρέκλα του προέδρου και προσπαθούσε να την κρατήσει με νύχια και με δόντια, με ό,τι τούτη αρνητικό επέφερε, ενώ έβαλε τέλος στην περίοδο της ίντριγκας και της συνωμοσίας που ταλάνισε επί καιρώ την Εθνική Τράπεζα.

Φράξιες, υπόγειοι μηχανισμοί, επιστολές στον SSM από «άτακτες χείρες», κατάλοιπα της εποχής των «κουμπάρων», των συριζαίων, των περίεργων και ιδιότυπων επιλογών Γαβριηλίδη της Egon Zander η οποία υπέπεσε πλέον σε δυσμένεια λόγω της εξωθεσμικής εμπλοκής της στη διοίκηση της τράπεζας!

Οι βασιλικές μέρες και νύχτες του Μιχαϊλίδη

Υπό αυτή την έννοια πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του Γκίκα Χαρδούβελη, ενός σοβαρού τεχνοκράτη, πρώην υπουργού, γνώστη των τραπεζικών και μακροοικονομικών ζητημάτων, γυρίζει σελίδα με το χθες και αφήνει πίσω τις εποχές των Δημόπουλων, των Μιχαηλίδηδων και των κάθε λογής «κουμπάρων» που με κομματικά ή άλλα κριτήρια έλυναν και έδεναν στην τράπεζα και καθόριζαν καταστάσεις!

Και μαζί με το τέλος εποχής του Μιχαηλίδη, του Γαβριηλίδη και των λοιπών «κουμπάρων» και «κουμπαράδων» της δύσμοιρης Εθνικής που την τραυμάτισαν με πράξεις και παραλείψεις σχεδόν θανάσιμα, κλείνει οριστικά και η εποχή των διαδόχων του αλησμόνητου Θ. Καρατζά, των «ορφανών» που άφησε ο εμβληματικός τραπεζίτης-αναμορφωτής της ΕΤΕ και τα οποία διαφέντεψαν το τραπεζικό σύστημα επί σειρά ετών με προφανείς συνέπειες (μνημόνια, κατάρρευση τραπεζικού συστήματος)!

Διότι η αλήθεια είναι πως Καραμούζης, Ταμβακάκης, Πανταλάκης και κάμποσοι ακόμη θα πρέπει να ανάψουν μια λαμπάδα στη μνήμη του Θ. Καρατζά, διότι χάριν αυτού ανδρώθηκαν, επιβίωσαν παρά την κρίση της οποίας υπήρξαν συνένοχοι, και ακόμη και σήμερα παρουσιάζονται ως περιζήτητοι συμμετέχοντας σε πλήθος Δ.Σ. εισηγμένων και μη εταιριών και διατηρώντας ρόλους τραπεζίτη ή fund manager!!!

Η εποχή του νταραβεριού τελειώνει και έρχεται η στιγμή που η τράπεζα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες και καταστάσεις κατάματα, όπως η κεφαλαιακή ενίσχυση την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει ενδυναμωθεί!

Σε απλά ελληνικά τούτο σημαίνει ότι πέραν του placement του ΤΧΣ, η Εθνική Τράπεζα αργά ή γρήγορα, από το φθινόπωρο και μετά, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Prodea: Το ομόλογο, η επιστροφή και οι χαριστικές συμβάσεις με την Εθνική!