Με φόντο τη μεγαλύτερη εσωκομματική κρίση των τελευταίων ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σήμερα σελίδα, εκλέγοντας τη Ρένα Δούρου στη θέση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί στην αίθουσα 150 της Βουλής και έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής είναι η μοναδική υποψήφια.
Το πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν βρίσκεται στην κάλπη της Βουλής, αλλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ακολουθεί και αναμένεται να καθορίσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, τα νέα όργανα και τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.
Από τους 12 στους… 8 βουλευτές
Η νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδοχικές αποχωρήσεις των τελευταίων ημερών έχουν συρρικνώσει δραματικά την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Παρότι τυπικά το εκλεκτορικό σώμα αριθμούσε 12 βουλευτές, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί πλέον μόλις οκτώ ενεργούς βουλευτές, αριθμός που απέχει πολύ από την εικόνα ενός κόμματος που πριν από λίγα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και αποτελούσε τη βασική δύναμη της αντιπολίτευσης.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένουν οι Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιάννης Αμανατίδης και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει τις αποφάσεις της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής πριν καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. Ανοιχτή παραμένει και η στάση της Νίνας Κασιμάτη.
Η απόσυρση Πολάκη και το μήνυμά του
Καθοριστική για τις εξελίξεις υπήρξε η απόφαση του Παύλου Πολάκη να αποσύρει την υποψηφιότητά του λίγες ώρες πριν από την εκλογή.
Στην ανάρτησή του υποστήριξε ότι η συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου προϋποθέτει σαφή πολιτική κατεύθυνση και «καθαρή λύση» στην ηγεσία του κόμματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για επιλογές στελεχών που, όπως ανέφερε, ακολουθούν διαφορετική στρατηγική.
Παρά την απόσυρσή του, ο Πολάκης δεν αποχωρεί από το προσκήνιο. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει ισχυρή επιρροή στα κομματικά όργανα, με πολλούς να εκτιμούν ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Νίκου Παππά μετά την ψηφοφορία: «Ψήφισα Δούρου, πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Πολάκη».
Η πρώτη διαφοροποίηση της Δούρου
Αν και η εκλογή της θεωρείται διαδικαστικό ζήτημα, η πρώτη δημόσια παρέμβαση της Ρένας Δούρου προκάλεσε ήδη εσωκομματικές συζητήσεις.
Στο μήνυμά της προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος ενόψει των εκλογών, αναφέροντας ότι αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσα από ενωτικό προοδευτικό ψηφοδέλτιο είτε με αυτόνομη κάθοδο.
Η συγκεκριμένη διατύπωση σχολιάστηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε επιλέξει την αυτόνομη εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι η αναφορά αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, διατηρώντας γέφυρες τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα και την ΕΛΑΣ όσο και προς άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Η πραγματική μάχη αρχίζει τώρα
Παρά την εκλογή της νέας προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η σημερινή ημέρα θεωρείται μόνο η αρχή.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να καθορίσει τους νέους συσχετισμούς ισχύος, να εκλέξει τα κομματικά όργανα και την εκλογική επιτροπή και ουσιαστικά να δείξει ποιο πολιτικό σχέδιο θα επικρατήσει στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε αυτή τη διαδικασία κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εμφανίζεται ως επικρατέστερος για τη θέση του Γραμματέα και προωθεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας.
Από την άλλη πλευρά, η Ρένα Δούρου επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή του Καταστατικού και στον κεντρικό ρόλο της Πολιτικής Γραμματείας, διαμορφώνοντας μια διαφορετική προσέγγιση για τη λειτουργία της ηγεσίας.
Έτσι, η σημερινή εκλογή στη Βουλή μοιάζει περισσότερο με ένα αναγκαίο τυπικό βήμα. Η πραγματική μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και για την πολιτική του κατεύθυνση δίνεται πλέον στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί όπου θα αποτυπωθεί ποιοι διαθέτουν την επιρροή να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα ενός κόμματος που αναζητά νέο βηματισμό μετά τη βαθύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής του πορείας.
Διαβάστε ακόμη:
- Πώς ο «μεγαλοεπενδυτής» της Χηνίτσας άφησε τα hedge funds με ζημιές 4,3 δισ. δολαρίων
- Σε Μαρτίνο και Προκοπίου παρενέβη το Μαξίμου να μη χρηματοδοτήσουν τον Σαμαρά!
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Οι διακοπές και φωτογραφίες απ΄το μπάνιο… μόνο με αφρούς!
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Συνελήφθη για ναρκωτικά η τραγουδίστρια που έκανε ντουέτο μαζί του
