Τριάντα χρόνια απο τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, στο αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές απο την γνωριμία του με τον Μάνο στο σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη και τις μετέπειτα συναντήσεις του με τον Μάνο και τον Μίκη, την «Ελλάδα των ονείρων, την κοσμοπολίτισσα, την παγκόσμια Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά γράφει!

Με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην «άσκοπη» αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς για την ιδεολογική πατρότητα του Μάνου και του Μίκη, γράφει: «Η πνευματική έρημος της Μεταπολίτευσης – με ελάχιστες εξαιρέσεις – σε όλα τα επίπεδα δημιουργίας, στο πρόσωπο και το έργο του Μάνου βρήκε μια όαση. Παράλληλα, η πολιτική παράταξη την οποία υπηρετώ, βρήκε στην πολιτισμική της υπερδομή το τέλειο “άλλοθι”: Στον “αριστερό” Μίκη αντέταξε θριαμβικά τον “δεξιό” Μάνο. Αδικήσαμε έτσι, αριστεροί και δεξιοί, και τους δύο μεγάλους αυτούς Έλληνες. Ήταν μια άσκοπη “μάχη” πολιτιστικής, και ως εκ τούτου ιδεολογικής, ηγεμονίας στην οποία – όπως αποδείχτηκε ιστορικά – ο Μάνος και ο Μίκης δεν μετείχαν. Το παρήγορο και ενθαρρυντικό είναι ότι σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση απείχε κι ο λαός. Με το αλάθητο ένστικτό του, ο κάθε αριστερός τραγούδησε και χόρεψε με τον Μάνο και ο κάθε δεξιός με τον Μίκη».

Άλλωστε: «Κριτής κι αφέντης είν’ ο θεός και δραγουμάνος του ο λαός» όπως ένα πρωινό έγραψε ο Γκάτσος στην χαρτοπετσέτα όταν έπινε καφέ με τον Μητσιά και τον Σαμαρά και, εν συνεχεία, το επόμενο πρωινό έτσι «απλά», έτσι «χατζιδακικά», τα λόγια του Γκάτσου έγιναν μελωδία…

Διαβάστε ακόμη