«Το 2023, ας θέσουμε την ειρήνη στο επίκεντρο των λόγων και των πράξεών μας. Μαζί, ας κάνουμε το 2023, μία χρονιά που η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη ζωή, τα σπίτια και τον κόσμο μας», προέτρεψε ο κ. Γκουτέρες, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.

Στην αρχή του μηνύματος, ο Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε πως κάθε νέο έτος είναι μία στιγμή αναγέννησης, «σκουπίζουμε τις στάχτες του παλιού έτους και προετοιμαζόμαστε για μία φωτεινότερη μέρα», συμπλήρωσε.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που μάς αφήνει, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «το 2022, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κυριολεκτικά σάρωσαν τις στάχτες. Από την Ουκρανία έως το Αφγανιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού, οι άνθρωποι άφησαν τα ερείπια των σπιτιών και των ζωών τους, αναζητώντας κάτι καλύτερο. Σε όλο τον κόσμο, εκατό εκατομμύρια άνθρωποι βρισκόταν σε κίνηση, απομακρυνόμενοι από πολέμους, πυρκαγιές, ξηρασίες, φτώχεια και πείνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει για το 2023 την ανάγκη για ειρήνη, τώρα περισσότερο από ποτέ. «Ειρήνη ανάμεσά μας, μέσω του διαλόγου για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ειρήνη με τη φύση και το κλίμα μας, για να οικοδομήσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Ειρήνη στο σπίτι, έτσι ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ειρήνη στους δρόμους και στις κοινότητές μας, με πλήρη προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειρήνη στους χώρους λατρείας μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις του άλλου και ειρήνη στο διαδίκτυο, απαλλαγμένο από ρητορική μίσους και κακοποίηση», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: