Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι δε βλέπει άμεση δυνατότητα να επιτευχθεί συνολική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες πως μπορούν να νικήσουν, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (09/05) από την ισπανική εφημερίδα, El Pais.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για να παραλάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Κάρολος Ε’», σημείωσε ότι ο Οργανισμός επικεντρώνει αντ’ αυτού σε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία, όσο και την Ουκρανία, για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που πρόκειται να εκπνεύσει τη 18η Μαΐου.

«Δυστυχώς, πιστεύω πως σ’ αυτό το στάδιο, μία ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή. Αμφότερες οι πλευρές είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να νικήσουν. Αυτή τη στιγμή, δε βλέπω οιαδήποτε δυνατότητα να επιτευχθεί αμέσως –δε μιλάμε για το μέλλον– μία συνολική κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας ή του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η επίτευξη της ειρήνης στη σύγκρουση δε θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή, αν και ελπίζει πως «στο μέλλον, θα μπορέσει». Τέλος, εγκωμίασε τη θέση του Πεκίνου ότι μία πυρηνική κλιμάκωση είναι «απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πειρασμός που θα ήταν αφόρητος παραλογισμός».

Διαβάστε ακόμη: