Η Τουρκία επέβαλε δασμούς ύψους 130% σε ορισμένες εισαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων σιταριού και καλαμποκιού, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη (25/04), στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο εισαγωγικός δασμός έρχεται αφότου ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένοι έμποροι ισχυρίσθηκαν ότι η κίνηση της Τουρκίας αφορά –σε μεγάλο βαθμό– την προστασία των τοπικών γεωργικών τομέων της, κυρίως εν όψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Σύμφωνα με προηγούμενη ρύθμιση, δεν υπήρχε φόρος εισαγωγής στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη, το καλαμπόκι και το σόργο, μέχρι την 30ή Απριλίου. Με την απόφαση της Τρίτης, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, θα επιβληθεί εισαγωγικός δασμός ύψους 130% στις εισαγωγές σιτηρών. Η συγκομιδή σιταριού και κριθαριού της Τουρκίας αρχίζει τον Μάιο.

Η Τουρκία είχε μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα, μετά το «ξέσπασμα» της πανδημίας του κορωνοϊού στα τέλη του 2020 και τούς διέκοψε, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλα έργα ενέργειας και υποδομών εν όψει των εκλογών, λόγω του γεγονότος ότι οι δημοσκοπήσεις επιδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της γείτονος χώρας θα μπορούσε να ηττηθεί, ύστερα από δύο δεκαετίες στην εξουσία. Μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσει την ψηφοθηρική του στρατηγική, στον απόηχο της εξαγγελίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προ μερικών εβδομάδων ότι θα προσλάβει περισσότερους από 100.000 δασκάλους όταν εκλεγεί, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει αμέσως 45.000 δασκάλους, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Διαβάστε ακόμη: