Ηχηρές αποστάσεις σε μια σειρά από τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μιλώντας στο OPEN, ο πρώην Υπουργός και μέλος των «87», Γιάννης Ραγκούσης.
Σχετικά με την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ο κ. Ραγκούσης παρατήρησε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ότι «δεν ξέρουμε τι αλλαγές θέλει να πραγματοποιήσει», ζητώντας στην επίμαχη συζήτηση αναλυτική ενημέρωση, ενώ πρόσθεσε ότι «εγώ θα πρότεινα κάποιος που δεν συμμετέχει στις συγκεκριμένες συσκέψεις καλό θα ήταν να μην παίρνει θέση», για τις αιτιάσεις του βουλευτή του κόμματος, Πέτρου Παππά.
Παράλληλα χαρακτήρισε επωφελή τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να την καταψηφίσει αν θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας.
Ραγκούσης: Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα επισκιάσουν το Καταστατικό Συνέδριο
Ως προς το ενδεχόμενο μετάθεσης του Καταστατικού Συνεδρίου λόγω των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι «ειπώθηκε μια διαφορετική γνώμη, όχι ως πρόταση», προσθέτοντας για τα περί πολιτικού πολιτισμού πως «αυτό ήταν το σκεπτικό και νομίζω ότι ήταν σωστό σκεπτικό».
Στον αντίποδα, «αυτοί που πήρανε αυτές τις αποφάσεις με το δικό τους σκεπτικό είναι λάθος», επισήμανε ο πρώην Υπουργός, λέγοντας ακόμη ότι «εκ των πραγμάτων θα επισκιάσει αυτό το συνέδριο η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ» και ότι «αν ήταν το συνέδριο μετά την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, θα είχε τον τελευταίο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Ραγκούσης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την κοινοβουλευτική τάξη, ισχυριζόμενος πως «λήφθηκε μια εντελώς λάθος απόφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μιλήσει τελευταίος την Κυριακή 6 Οκτωβρίου».
Ραγκούσης: Παρόν πρόβλημα το «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει»
Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην ΚΟΕΣ, «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με αυτή τη γνωστή φράση», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «εάν αυτό ήταν μια κακή ανθρώπινη στιγμή, να ειπωθεί και να εξηγηθεί ως τέτοια. Αν αυτό ήταν μια πολιτική θέση που λέει ότι όποιος στο εξής τολμήσει να εκφράσει μια διαφορετική άποψη» θα τίθεται εκτός κόμματος, τότε το πρόβλημα θα είναι παρόν και θα είναι πολύ σοβαρό», εκτίμησε.
Ραγκούσης: «Αν υπήρχε ανάκληση, δεν θα είχαμε αποχωρήσει»
«Εμείς δεν έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια διατύπωση», περιέγραψε ο πρώην Υπουργός, λέγοντας ότι «είναι θέμα Δημοκρατίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν υπήρχε μια ανάκληση εκείνη την στιγμή, εάν υπήρχε μια διόρθωση, δεν θα είχαμε αποχωρήσει».
Αν η στάση του κ. Κασσελάκη «ήταν αποτέλεσμα μιας κακής ανθρώπινης στιγμής θέλουμε να το ξέρουμε», επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης. Ωστόσο, αν «από εδώ και στο εξής όποιος εκφράζει διαφορετική θέση στα κομματικά όργανα, βλέπει την έξοδο, όχι μόνο αντιδημοκρατικό το χαρακτηρίζω, αλλά θα είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ότι αφορά το κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, «το θέμα υπάρχει» επιβεβαίωσε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει ξανασυμβεί μέλη καθοδηγητικού οργάνου» να αποχωρούν από τη διαδικασία. Σε αυτήν την προοπτική και με στόχο την εκτόνωση της κρίσης, «προφανώς πρέπει συνεδριάζοντας εκ νέου το πρώτο θέμα συζήτησης να είναι αυτό, πρέπει να αποσαφηνιστεί αυτό», σημείωσε.
«Εγώ προσωπικά επιμένω ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο φυσιολογικό, κανονικό», υποστήριξε ο πρώην Υπουργός, τονίζοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει το δικαίωμα, αλλά και την «υποχρέωση πια να παρουσιάσει» ο ίδιος «το τι είναι αυτό που θέλει να αλλάξει σε αυτό το κόμμα».
Ραγκούσης: «Αλλάξαμε ηγεσία και τα ποσοστά μας μειώθηκαν»
Για το ενδεχόμενο εκκαθαρίσεων από πλευράς της ηγεσίας, «δεν θέλω να σκέφτομαι έτσι» αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης, παρατηρώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοια περιθώρια πια, καθώς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν ήταν καθόλου καλά», ενώ «αλλάξαμε ηγεσία και τα ποσοστά μας μειώθηκαν», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, «αν κάποιος έχει τέτοιες σκέψεις, πολύ γρήγορα πρέπει να τις εγκαταλείψει», ανέφερε.
Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά να πάρει και ισχυρή πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η συζήτηση είναι δημόσια, έχει ξεκινήσει» και «έχει πολύ μεγάλη λαϊκή υποστήριξη».
«Είπε θαρρετά την γνώμη του», αντέτεινε για τον Γιάννη Μουζάλα, υπογραμμίζοντας ότι «ο κύριος Μουζάλας ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη και τώρα έχει αυτήν την τοποθέτηση».
Ραγκούσης: Επωφελής η συμφωνία για την Attica Bank
Παράλληλα, «δεν είναι μόνο τα εσωκομματικά. Υπάρχουν και σοβαρά θέματα, στα οποία θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την συμπεριφορά ενός κόμματος δυνάμει εξουσίας», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης, με φόντο τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας.
Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα εξουσίας κυβέρνησε την Ελλάδα και προσδοκά ξανά να κυβερνήσει την Ελλάδα. Όταν είσαι κόμμα εξουσίας πρέπει ειδικά σε θέματα μείζονας σημασίας θα πρέπει να μην τοποθετείσαι με μια αντιπολιτευτική προδιάθεση» και έφερε ως παράδειγμα τις αμυντικές δαπάνες.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, «το πρώτο είναι για το ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης. «Θυμόμαστε την υπόθεση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008. Η γνώμη μου είναι ότι η Attica και η Παγκρήτια, αν δεν προχωρήσει αυτή τη συμφωνία, τότε θα είναι δύο Lehman Brothers στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος», πρόσθεσε.
Στην κατεύθυνση αυτή, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, των καταθετών και των εργαζόμενων, «αυτή είναι μια συμφωνία ιδίως για ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει, δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου ελαφρά την καρδία να την καταψηφίσει», υποστήριξε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι το «θέμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση ούτε στα κομματικά όργανα, ούτε στην ΚΟ». Αντίθετα, ήρθε ένα σχέδιο κειμένου στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και «εκεί είχα την ευκαιρία να εκφράσω εγώ τη διαφορετική μου γνώμη» σημείωσε ο πρώην Υπουργός.
«Δεν βρήκα κανένα επιχείρημα ή κανένα στοιχείο που να αποδημεί την μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό», που έχει η συμφωνία συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «είναι επωφελής η συμφωνία» με την μόνη επιφύλαξη ότι την εισηγείται η συγκεκριμένη κυβέρνηση, τη στιγμή που «ο κ. Καραμέρος δεν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται», παρατήρησε ο πρώην Υπουργός. «Εγώ θέλω να ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία από ένα κόμμα εξουσίας δεν θα την καταψηφίσει», κατέληξε.