Με χρεοκοπία κινδυνεύει η Ουκρανία, καθώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του διεθνούς χρέους ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους ομολογιούχους.  Μεταξύ της Ουκρανίας και των κατόχων διεθνών ομολόγων είχε επιτευχθεί συμφωνία που επέτρεπε στη χώρα να αναστείλει τις πληρωμές μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Η συμφωνία αυτή λήγει τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις πιθανότητες η χώρα να διολισθήσει σε χρεοκοπία εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία εγκαίρως, σημειώνει το Sky News.

Μεγάλες διαφορές

Μέχρι στιγμής, η πρόταση της κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία και η αντιπρόταση των ομολογιούχων έδειξαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Marchenko δήλωσε σήμερα ότι μια “κρίσιμη” συμφωνία για την αναμόρφωση του χρέους εξακολουθεί να αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο.

“Οι ισχυροί στρατοί πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρές οικονομίες για να κερδίσουν πολέμους“, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η οικονομία της χώρας ήταν μια “εύθραυστη ισορροπία” που εξαρτιόταν από τη συνεπή και ουσιαστική στήριξη των εταίρων της. “Η έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της στήριξης”, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη