Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι ρωσικές ροές μέσω του TurkStream επανήλθαν στην «κανονικότητα». Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν ηλιόλουστο καιρό, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση. 

Οι «κάνουλες» του ρωσικού αερίου άνοιξαν εκ νέου σήμερα το πρωί, αφότου ολοκληρώθηκαν οι εβδομαδιαίες εργασίες συντήρησης της Gazprom στον ρωσο-τουρκικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει 31,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως προς τη νότια και τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.  

Στο μεταξύ, η ηλιακή παραγωγή σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, χάρη στον ζεστό καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις για αισθητή αύξηση της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο της Ευρώπης.  

Σε κάθε περίπτωση, οι traders εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του μήνα, η Ρωσία περιόρισε κατά 60% τις ροές του Nord Stream 1, κάτι που σήμανε συναγερμό στη Γερμανία. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των σπασμωδικών – εκβιαστικών κινήσεων της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.