Ξεκίνησε η λειτουργία του σερβικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οι πρώτες παραδόσεις του φυσικού αερίου θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό θα επιτρέψει τον πλήρη τερματισμό της διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω της Ουκρανίας, και στην επόμενη φάση, το αέριο από τον TurkStream θα φτάσει στην Ουγγαρία και στη συνέχεια στην Αυστρία.

Η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz επιβεβαίωσε ότι η λειτουργία με φυσικό αέριο θα ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο. Οι καθημερινές παραδόσεις φυσικού αερίου μπορούν να φτάσουν τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ.Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το σερβικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, διέρχεται κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, από τη Ρωσία έως τις ακτές της Τουρκίας.

Στη συνέχεια πηγαίνει  στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, από τις οποίες το αέριο εξάγεται ήδη στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ικανότητα ροής του αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 930 km, είναι 31,5 δισ. κ.μ ετησίως