Η επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ» ψηφίζεται μέχρι το τέλος του μήνα από τη Βουλή, και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στο σχήμα οι τιτλοποιήσεις Sunrise 1 της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 7 δις ευρώ και Mexico της  Eurobank ύψους 3,3 δις ευρώ και θα ακολουθήσει η Cosmos της Alpha Bank ύψους 2 δς ευρώ.

Ενώ στις 10-12 Μάϊου αναμένεται  να ψηφιστούν από τη Βουλή δύο ακόμα τραπεζικά νομοσχέδια που αφορούν την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικών οδηγιών για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και την εξυγίανση των τραπεζών και στόχο έχουν να θωρακίσουν τις ελληνικές τράπεζες έναντι κρίσεων, καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα τους να κτίσουν «μαξιλάρι» ασφαλείας για την αποφυγή bail-in  σε περίπτωση εξυγίανσης.

Πρόκειται για την ενσωμάτωση της  5ης Οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (Capital Requirements Directive – CRD V) και την ενσωμάτωση της 2ης Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD II).

Σε ότι αφορά τον Ηρακλή ΙΙ, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με ξένους επενδυτές καθώς έχουν δρομολογήσει νέες τιτλοποιήσεις ύψους  17 δις ευρώ.

Με τον «Ηρακλή ΙΙ» αναμένεται οι τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των προβληματικών δανείων  κατά 31 με 32 δις ευρω και συνολικά μέσα από τους δύο κύκλους του σχήματος «Ηρακλής» κατά 63 με 64 δις ευρώ.

Μάλιστα σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή ο  υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός είχε δηλώσει πως «με την παράταση, στους επόμενους 18 μήνες και ήδη από αυτή τη χρονιά, ορισμένες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό  τα κόκκινα δάνειά τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ανοίγει στις τράπεζες τον δρόμο, για να χρηματοδοτήσουν ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία,  δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες το έχουν ανάγκη».

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα  προγράμματα τιτλοποιήσεων ύψους 17 δις ευρώ με τα 11 δις ευρώ να αφορούν τις  τιτλοποιήσεις τη Sunrise I ύψους 7 δις ευρώ που έχει ήδη υποβάλει αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» και η Sunrise IΙ ύψους 4 δις ευρώ που προγραμματίζεται για το 2022 της Τράπεζας Πειραιώς. 

Η Eurobank ετοιμάζεται να ανέβει στο όχημα του «Ηρακλή ΙΙ» με την τιτλοποίηση Mexico  ύψους 3,3 δις ευρώ , η  Alpha Bank με την τιτλοποίηση  Cosmos ύψους 2 δις ευρώ, και  τη δική της τιτλοποίηση ύψους πάνω από 1,2 δις ευρώ ετοιμάζει και η Εθνική Τράπεζα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με ξένους επενδυτές και έχουν ξεκινήσει τις παρουσιάσεις  σε fund για τις νέες τιτλοποιήσεις, ενώ πρόκειται να προχωρήσουν και σε  πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 3 δις ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.