Άνοδο σημείωσαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι περιφερειακές τεχνολογικές μετοχές αυξήθηκαν εν μέσω αισιοδοξίας για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πληθωρισμό για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Οι περιφερειακές αγορές ανέκαμψαν από ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2024, έχοντας ως επί το πλείστον υποχωρήσει τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, καθώς οι αγορές αμφισβήτησαν τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δώσουν περισσότερες ενδείξεις για το θέμα.

Οι περιφερειακές μετρήσεις του πληθωρισμού προσέφεραν κάποιες θετικές ενδείξεις. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,4%, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Τόκιο -που λειτουργεί ως καμπανάκι για τη χώρα- μειώθηκε όπως αναμενόταν τον Δεκέμβριο και βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον ετήσιο στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2%.

Ενώ ο καταστροφικός σεισμός στην κεντρική Ιαπωνία έπληξε κάπως το κλίμα απέναντι στη χώρα, προκάλεσε επίσης ορισμένα στοιχήματα ότι η BOJ θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδια για τον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της εν όψει των προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή.

Τεχνολογικά κέρδη

Τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών έδωσαν επίσης ώθηση στον Nikkei, ιδίως εκείνων με έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Advantest Corp., κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού δοκιμών τσιπ, σημείωσε άνοδο σχεδόν 7% και ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων του Nikkei.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1% χάρη στη δύναμη των μετοχών τεχνολογίας, με την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo Group να σημειώνει ράλι 6,1% αφού παρουσίασε πάνω από 40 νέες συσκευές και προϊόντα που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη στην έκθεση Consumer Electronics Show.

Διαβάστε ακόμη: