Ανοδικά κινήθηκε η διαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell.

Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, σημειώνοντας άνοδο 0,8% φτάνοντας τις 7.925,02 μονάδες. Ο δείκτης διατήρησε τα κέρδη το πρωί, αγγίζοντας τις 7.927 μονάδες λίγο πριν τις 10.30 π.μ. ώρα Λονδίνου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κατέγραψε το τελευταίο υψηλό ρεκόρ του στις 7.906,58 μονάδες την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,8% νωρίς το απόγευμα, ενώ όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέγραφαν κέρδη.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην αρχή της ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 2,1%.

η «διαδικασία αποπληθωρισμού» θα είναι μακρά

Μιλώντας σε εκδήλωση στο The Economic Club of Washington, D.C., ο Powell είπε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται αλλά ότι αναμένει ότι η «διαδικασία αποπληθωρισμού» θα είναι μακρά και προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές εάν τα οικονομικά δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ αρχικά εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων, πριν πέσουν για λίγο σε οριακά αρνητικό έδαφος και στη συνέχεια να κλείσου υψηλότερα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν μεικτά μετά τα σχόλια.

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας αναστέλλει τις συναλλαγές μετά από το τριήμερο sell off

Εν τω μεταξύ το χρηματιστήριο της Τουρκίας ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις μετοχών και παραγώγων μετά από τριήμερο sell-off μετά τον φονικό σεισμό της χώρας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο δείκτης BIST υποχώρησε καθώς η φυσική καταστροφή προκάλεσε φόβους για τις οικονομικές επιπτώσεις της. Ο δείκτης έχασε 7,1% την Τετάρτη πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση.

Το σημείο αναφοράς έχει χάσει 16% από την εβδομάδα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: