Η κατάσταση με την οικονομία στην Τουρκία επιδεινώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής.
Άλλο ένα επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, που επηρεάζει τη ζωή των Τούρκων πολιτών, παίχτηκε την Παρασκευή, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Συνολικά, η λίρα έχει χάσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, το 51% έναντι του ευρώ και το 54% έναντι της στερλίνας, ενώ αυτή ήταν η πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που η Τράπεζα κινήθηκε με αυτό τον τρόπο, καθώς είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις την 1η, στις 3, στις 10 και στις 13 Δεκεμβρίου.

Tην ίδια στιγμή, η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», ανέφερε οικονομολόγος της Istanbul Analytics στο Reuters.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να σημειώνει πτώση 7% στις 16,7 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα έφτασε τις 17 λίρες/δολ. Μόνο τον Νοέμβριο η λίρα έχασε 40% της αξίας της, ενώ από τις αρχές του έτους η πτώση πλησιάζει το 60%.

Η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μετοχές, ομόλογα και repos, την ώρα που η εμμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των υψηλών επιτοκίων οδηγεί στην εξαύλωση των εισοδημάτων του τουρκικού λαού και στην εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% στις αρχές του 2022.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης ή 1%, στο 14% από 15% εν μέσω των πιέσεων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και παρά τον υψηλό πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 21% και οδηγεί στη φτωχοποίηση εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Εξετάζονται μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αρχές της Τουρκίας εξετάζουν επιπλέον στήριξης για τις τράπεζες που βρίσκονται εγκλωβισμένες ανάμεσα στο συναλλαγματικό κραχ και  τις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισφοράς κεφαλαίου για τις κρατικές τράπεζες.

Ο Οργανισμός Κανονισμού και Εποπτείας Τραπεζών (BDDK) εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας γύρω από τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR), ο οποίος είναι υψηλός σε σχέση με τους παγκόσμιους ομοτίμους δείκτες στο 12%, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές.