Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή, αφού οι αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών για δύο χρόνια, ημέρες πριν από την προθεσμία αθέτησης υποχρεώσεων.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% περίπου το μεσημέρι ώρα Λονδίνου, καθώς σκαρφάλωσε περαιτέρω από το χαμηλό δύο μηνών που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Τα αποθέματα εξόρυξης οδήγησαν σε κέρδη, αυξημένα κατά 4,6%, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο 2% ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+ στις 4 Ιουνίου.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7559.1 μονάδες θετικός κατά 0,92%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,93%, στις 16000.47. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα κατά 1,21%, στις 7223.86. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26837.8 μονάδες αυξημένος κατά 0,99%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9246.8 μονάδες θετικός κατά 0,87%.

Στην Ευρώπη, η σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022 την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να παρηγορήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι το ποσοστό του 6,1% ήταν ακόμα «πολύ υψηλό» και ότι ο κύκλος σταδιακών αυξήσεων χρειάζεται να συνεχίσει μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στον στόχο του 2% “έγκαιρα”.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έδωσαν σταθερές υποδείξεις ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλλερού ντε Γκαλχάου, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περαιτέρω πεζοπορίες θα είναι «σχετικά οριακές» και «το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει ολοκληρωθεί».

Διαβάστε περισσότερα