Άργησαν αλλά τα κατάφεραν οι Άγγλοι. Στη δέκατη συμμετοχή τους σε Euro, μπόρεσαν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό, διεκδικώντας για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης. 25 χρόνια από τότε που τραγούδησαν το “Football’s coming home” (Euro 1996), θα έχουν την ευκαιρία τους να βιώσουν πραγματικά τους στίχους του πιο διάσημου ποδοσφαιρικού τραγουδιού.

Η Δανία τους έβαλε δύσκολα, προηγήθηκε, μα τα Λιοντάρια μπόρεσαν να ισοφαρίσουν και μετά το 1-1 να πάνε στην παράταση, να πάρουν υπέρ τους μία αμφιλεγόμενη απόφαση (πέναλτι) και παίζοντας καλύτερα από τους αντιπάλους τους, να δώσουν το παρών στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής (Ant1, 22:00) με την Ιταλία.

Το ματς

Χωρίς πολλές συγκινήσεις πέρασαν τα πρώτα λεπτά. Οι Άγγλοι πίεσαν στο ξεκίνημα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα οι Δανοί βρήκαν τον δρόμο για τα δίχτυα στο 30’.

Ο Ντάμσγκααρντ εκτέλεσε εκπληκτικό φάουλ και ήταν το το πρώτο τέτοιο γκολ στο Euro 2020, με τον Πίκφορντ να δέχεται το πρώτο τέρμα στη διοργάνωση έπειτα από απαραβίαστο ρεκόρ 721 λεπτών.

Τα Λιοντάρια από αυτό το σημείο αύξησαν την επιθετικότητά τους και δικαιώθηκαν. Αφού έβγαλαν δύο παρόμοιες φάσεις με παράλληλη από δεξιά, η τρίτη αποδείχτηκε φαρμακερή, με τον Σάκα να περνάει την μπάλα και τον Κιάερ (39′) να κάνει προβολή μπροστά από τον Στέρλινγκ και να βάζει αυτογκόλ (1-1).

Στην επανάληψη ο ημιτελικός μετατράπηκε σε μονόλογο των Άγγλων που είχαν τον πλήρη έλεγχο, όμως και πάλι δεν έβρισκαν διαδρόμους προς την εστία του Σμάιχελ. Στην καλύτερη τους στιγμή ο Σμάιχελ απογειώθηκε και έβγαλε απίστευτα (55′) την κεφαλιά του Μαγκουάιρ.

Στον έξτρα χρόνο η αγγλική υπεροχή έβαλε τους Δανούς στην περιοχή τους και δεν επέτρεψε να αλλαχτούν ούτε δεύτερες πάσες. Τελικά η επιμονή και η πίστη τους δικαιώθηκαν. Σε μία αμφισβητούμενη φάση ο Στέρλινγκ πήρε πέναλτι (104′) που επικυρώθηκε από το VAR και ο Κέιν στήθηκε στην άσπρη βούλα. Ο Σμάιχελ επέλεξε σωστή γωνία, αλλά στην επαναφορά ο επιθετικός της Τότεναμ πρόλαβε και σκόραρε.

Ηταν το πρώτο πέναλτι που χάνεται στην ιστορία των παρατάσεων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά ο Κέιν κατάφερε με το τέταρτο τέρμα του στο τουρνουά να ισοφαρίσει με 10 τον Γκάρι Λίνεκερ στην κορυφή των Αγγλων σε μεγάλες διοργανώσεις.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Μάουντ (95′ Φόντεν), Ράις, Φίλιπς (95′ Χέντερσον), Στέρλινγκ, Σάκα (69′ Γκρίλις, 106′ Τρίπιερ), Κέιν

Δανία (Κάσπερ Γιούμλαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79′ Αντερσεν), Βέστεργκααρντ, Κιάερ, Μέλε, Στρίγκερ-Λάρσεν (67′ Βας), Ντιλέινι, Χόιμπιεργκ, Μπρέθγουεϊτ, Ντάμσγκααρντ (67′ Πόουλσεν), Ντόλμπεργκ (67′ Νόργκαρντ).