Κατά 9,3% αυξήθηκαν τα κέρδη EBITDA της Italgas για το 2023 και διαμορφώθηκαν σε 1.183,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον όμιλο ήταν 439,6 εκατ. ευρώ (+11,1% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2022).

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 906,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 11,3% σε σύγκριση με το 2022), οι οποίες κατέστησαν δυνατή την τοποθέτηση επιπλέον 965 χλμ αγωγών (εκ των οποίων τα 724 χλμ είναι σε λειτουργία).

Σημαντική ήταν η συμβολή των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με την εταιρεία τοποθετήθηκαν περίπου 600 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου έναντι συνολικής επένδυσης 106,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Italgas στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της ΕΔΑ Θεσσ και της ΕΔΑ Αττικής στην Enaon ΕΔΑ (πρώην ΔΕΔΑ). Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η Enaon EDA λειτουργεί πλέον 7.700 χλμ δικτύου με περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες που εξυπηρετούνται.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων επισημοποίησε το επίπεδο του WACC για τα έτη 2024 έως 2026, το οποίο ορίστηκε στο 8,38%, στο πλαίσιο του εγγράφου για τα τιμολόγια διανομής. Σύμφωνα με την εταιρία, για τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα στόχος είναι η αύξηση των απαραίτητων συνδέσεων για τη διανομή βιομεθανίου και υδρογόνου.

Μερικοί από τους κύριους στόχους που επιτεύχθηκαν το 2023 είναι:

  • το ψηφιοποιημένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δικτύων αερίου
  • πλήρης συμβατότητα το δικτύου διανομής με μείγμα υδρογόνου.
  • η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση περισσότερων από 7.000 έξυπνων μετρητών
  • η σύνδεση 15.000 νέων χρηστών με τις επεκτάσεις των δικτύων διανομής φυσικού αερίου του Ομίλου, αντικαθιστώντας έτσι περισσότερες ρυπογόνες πηγές.

«Με το όραμά μας για το μέλλον, βασισμένο σε παράγοντες όπως η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση, ο Όμιλος Italgas παίρνει σταδιακά τη μορφή μιας «εταιρείας τεχνολογίας δικτύου». Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, από εταιρεία φυσικού αερίου γίναμε επίσης σημαντικός παίκτης στον τομέα του νερού, της ενεργειακής απόδοσης και της πληροφορικής, που δραστηριοποιείται στην Ιταλία και την Ελλάδα και θεωρείται σημείο αναφοράς τεχνολογίας παγκοσμίως» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paolo Gallo.