Σε υψηλό 2ετίας οι καθαρές θέσεις short – Απ’ ότι φαίνεται η κατρακύλα για το ευρώ βρίσκεται μόλις στην αρχή…
Τα πονταρίσματα αυτή τη στιγμή μαρτυρούν πως η αγορά βλέπει περαιτέρω πτώση για το ευρώ, και πως η Ευρωζώνη δε γλιτώνει την ύφεση.
Μεταξύ μας, η ύφεση βρίσκεται ήδη εδώ, αλλά οι Δυτικοί πλέον έφτασαν στο θλιβερό σημείο του ακραίου στρουθοκαμηλισμού να αλλάξουν ακόμη και τον ορισμό της ύφεσης, προκειμένου να μη φαίνεται (στα χαρτιά) η τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Για την ακρίβεια οι short θέσεις στο ευρώ αυξάνονται ταχύτατα, φανερώνοντας πως το σφυροκόπημα στο κοινό νόμισμα βρίσκεται μόλις στον πρώτο γύρο… Αν ρωτάτε εμάς, βλέπουμε το ευρώ εν καιρώ να φτάνει εύκολα το 0,65 EUR/USD… Η απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο δηλαδή που απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο η αρχή.
Πέσαμε μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, γιατί όχι και σε αυτό;
Πίσω στα της αγοράς, τα στοιχήματα λοιπόν για τη μοίρα του ενιαίου νομίσματος έπιασαν υψηλό 2ετίας, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας να παρασύρουν την περιοχή σε ύφεση.
Τα αυξανόμενα στοιχήματα έναντι του ευρώ αντικατοπτρίζουν επίσης την ανοδική τάση για το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε από τα μηνύματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμη και αν υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας.
Εκτός από την απειλή της ύφεσης, η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης απότομα αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.
Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ
Οι traders δημιούργησαν καθαρές θέσεις short στο ευρώ – ένας τρόπος τοποθέτησης για την πτώση του νομίσματος – 44.100 συμβολαίων την περασμένη εβδομάδα, από 42.800 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.
Αυτή η αύξηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτωτική θέση έναντι του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2020, όταν οι επενδυτές κατείχαν καθαρές αρνητικές θέσεις 86.700 συμβολαίων καθώς η οικονομία της ευρωζώνης έπεσε σε ύφεση ρεκόρ.
Το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει 15%, πέφτοντας κάτω από την αξία του δολαρίου το περασμένο έτος.
Έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα υψηλά όλων των εποχών στην Ευρώπη, υπό τους φόβους ότι η Ρωσία θα περιορίσει τον κρίσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.
«Το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι απλώς μια συνάρτηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού σοκ», δήλωσε ο Mark McCormick, επικεφαλής στρατηγικής FX στην TD Securities.
«Ο μεγαλύτερος μοχλός για τις επόμενες δύο εβδομάδες αφορά αυτό που συμβαίνει με τον Nord Stream 1, τον αγωγό από τη Ρωσία και τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου».
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ώθησε τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν πόσο καιρό ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός και πόσο σκληρά θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία της ευρωζώνης καθώς τομείς από την παραγωγή λιπασμάτων έως την υαλουργία προειδοποιούν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου περιορίζουν την παραγωγή.
Στη σκιά του δολαρίου
Ο David Adams, επικεφαλής της στρατηγικής G10 FX της Morgan Stanley, είπε ότι τα αυξανόμενα στοιχήματα έναντι του ευρώ αντικατοπτρίζουν επίσης τον ρόλο του δολαρίου ως «ασφαλούς λιμένα σε μια καταιγίδα» καθώς και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στη κρίση του φυσικού αερίου.
Το αδύναμο ευρώ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αυξάνοντας την τιμή των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επισήμαναν ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης 0,75 ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η Schnabel είπε στο Jackson Hole ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη «θυσία» για να μετριάσει τον πληθωρισμό σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Ένας κίνδυνος για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν έναντι του ευρώ είναι ότι η μακροχρόνια «ροή χρημάτων» μακριά από την Ευρώπη για επενδύσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές θα μπορούσε να αντιστραφεί μέσα στους επόμενους έξι έως 12 μήνες, καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, καθιστώντας τα ομόλογα της ευρωζώνης πιο ελκυστικά, είπε.
«Η σχετική ελκυστικότητα της κατοχής ευρωπαϊκού χρέους αυξάνεται», είπε, προσθέτοντας ότι για τους ευρωπαίους επενδυτές, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις από την επένδυση σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα μπορούσαν σύντομα να υπερβούν αυτές που είναι διαθέσιμες από ισοδύναμα των ΗΠΑ μετά την αφαίρεση του κόστους αντιστάθμισης έναντι νομισματικών κινήσεων.
Ωστόσο, η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank, δήλωσε ότι «οι απόψεις των επενδυτών για το ευρώ γίνονται όλο και πιο παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στην αγορά για τη στερλίνα», καθώς οι traders κοιτάζουν πέρα από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και επικεντρώνονται στη ζοφερή προοπτική για το ευρώ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο φόβος της αγοράς είναι ότι δεν πρόκειται για έναν δύσκολο χειμώνα, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να διαρκέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια», είπε.
«Το ευρώ δεν μπορεί να έχει ανοδική κίνηση παρά το γεγονός ότι η αγορά αναμένει αυτές τις αυξήσεις των επιτοκίων».
Διαβάστε ακόμη:
Η απόλυτη παράνοια: Οι κεντρικές τράπεζες βαφτίζουν το κρέας ψάρι