Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Πολιτικό «θρίλερ» στη γειτονική χώρα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι γνωστοποίησε την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρχιο Ματαρέλα, στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη την οριστική απόφαση να παραιτηθεί.

Το επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, στο οποίο φιλοξενείται η τοποθέτηση του τεχνοκράτη Πρωθυπουργού:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλλω την παραίτησή μου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως.

Δεν υφίσταται, πλέον, η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, δεν υφίσταται πλέον.

Αυτές τις ημέρες, κατεβλήθη από μέρους μου η μέγιστη προσπάθεια ώστε να συνεχισθεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μού έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, είναι σαφές από την πολιτική συζήτηση και τη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ότι τούτη η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως Πρωθυπουργός, «μονάχα εάν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Πολιτικό «θρίλερ» στην Ιταλία: Ο Ντράγκι επιθυμεί να παραιτηθεί παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, προσπάθεια του Ματαρέλα να τον μεταπείσει

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σε αδιέξοδο, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία. Το απόγευμα, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Το Κίνημα «Πέντε Αστέρων», ωστόσο, δε συμμετείχε στην ψηφοφορία. Συνολικά, 172 Γερουσιαστές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Πρωθυπουργού, σε σύνολο 315.

Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.

Ο Ιταλός Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε με έμφαση από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μίας περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.